Peldēties aizliegts: pludmalē Rīgā konstatētas zilaļģes

CC0 / pixabay / Пляж Балтийского моря в Латвии
Пляж Балтийского моря в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš zilaļģes tika konstatētas arī Igaunijā – Tallinas pašvaldība neieteica peldēties Pirita pludmalē.

RĪGA, 11. jūlijs — Sputnik. Vecāķu pludmalē konstatēta strauja zilaļģu vairošanās, tāpēc pašvaldība aicina iedzīvotājus pagaidām atturēties no peldēm, vēsta rus.db.lv.

Pašvaldība izanalizējusi attiecīgo dienestu sniegto informāciju un nolēmusi izvietot informatīvās zīmes pludmalē par peldēšanās ierobežojumiem. Tuvākajā laikā tiks veiktas steidzamas ūdens analīzes Vecākos. Pēc rezultātu saņemšanas noskaidrosies tālākās darbības un tiks sniegta attiecīga informācija. Iepriekš ūdens kvalitāte Vecāķu pludmalē tika pārbaudīta pirms nedēļas, un tolaik tā atbilda normai.

Ржавая тележка для покупок на пляже - Sputnik Latvija
Latvijas pludmales kļuvušas netīrākas

Informācija par zilaļģu parādīšanos saņemta arī no Igaunijas. Tallijas pašvaldība iesaka nepeldēties Pirita pludmalē, jo aļģes var apdraudēt cilvēka veselību.

Sarunā ar Sputnik Igaunija Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta ģeoekoloģijas un stabilas dabas izmantošanas laboratorijas vadītāja Nataļja Rjazanova pastāstīja, ka lielo skaitu zilaļģu šogad izraisījusi augstā gaisa temperatūra – tā radījusi labvēlīgu vidi to attīstībai. Vienīgais dabiskais mehānisms, kas var apturēt šo aļģu izplatīšanos, ir vēss laiks. Taču toksīni, ko zilaļģe izdala ūdenī, var saglabāties ilgstošu laiku, tāpēc peldēšanās un pat uzturēšanās piekrastes zonā nav droša, brīdināja Rjazanova.

Simptomi, kas liecina par saindēšanos ar zilaļģēm, ļoti līdzinās gripai: paaugstināta temperatūra, iesnas, sāpes muskuļos, slikta pašsajūta, diareja, apsārtums uz ādas un acīs. Ja ūdens iekļuvis organismā, nepieciešams pēc iespējas ātrāk izprovocēt vemšanu. Ieteicams izmantot aktīvo ogli, iesaka speciālisti.

Ziņu lente
0