Igaunija sola Merkelei uzņemt atpakaļ aizbēgušos migrantus

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasVācijas kanclere Angela Merkele
Vācijas kanclere Angela Merkele - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija ir viena no ES valstīm, kas atbalstīja Vācijas kancleri Angelu Merkeli jautājumā par paātrinātu procedūru citās ES valstīs reģistrētu migrantu izsūtīšanai no Vācijas.

RĪGA, 1. jūlijs — Sputnik. Vācijas kanclere Angela Merkele ES "migrācijas" samitā 28.-29. jūnijā vienojās par to, ka uz Vāciju aizbēgušajiem bēgļiem pēc iespējas ātrāk jāatgriežas viņu sākotnējās reģistrācijas valstīs, informē Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Deutche Welle.

Tas izriet no dokumenta, ko Angela Merkele iesniedza koalīcijas partneru partiju un frakciju vadītājiem. Atbalstu kancleres ierosinājumam pauda 14 ES valstis — Ungārija, Polija, Čehija, Beļģija, Dānija, Somija, Francija, Lietuva, Latvija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Zviedrija un Igaunija.

ES samitā Briselē - Sputnik Latvija
Austrumeiropa varētu iegūt tiesības "atpirkties" no migrantiem

2018. gada martā Igaunijas IeM saskaitīja cilvēkus, kas saskaņā ar vienošanos uzņemti no bijušajo bēgļu nometņu iemītnieku vidus, un noskaidroja, ka gandrīz puse no viņiem (45%) jau pametuši valsti, lai atrastu pievilcīgākus tālākās dzīves variantus. Tagad, atbilstoši Merkeles iniciatīvai, "pārbēdzējiem", domājams, nāksies atgriezties pavēsajā Baltijas realitātē.

Iepriekš vēstīts, ka ES samits, kas aizritēja Briselē 28.-29. jūnijā, bija viena no strīdīgākajām Eiropas līderu apspriedēm visā ES vēsturē — valstis bija spiestas meklēt kompromisu Eiropas migrācijas politikas nākotnes jautājumā. Pārrunas par noslēguma dokumentu ilga vairākas stundas.

Galu galā pusēm izdevās atrast kompromisu vairākos jautājumos. Piemēram, samita dalībnieki atbalstīja ieceri veidot "reģionālās platformas" migrantu izsēdināšanai aiz Eiropas robežām, papildu līdzekļu piešķiršanu cīņai ar nelegālo migrāciju, kā arī Lībijas krasta apsardzes pastiprināšanu.

ES dalībvalstis vienojās arī veidot ES teritorijā kontrolējamus migrācijas centrus, kuru celšana kļūs par katras Eiropas valsts brīvprātīgu lietu. Tāpat samita dalībnieki pozitīvi novērtēja kārtējo tranšu Turcijai un apņēmās piešķirt vēl 500 miljonus eiro trasta fondam Āfrikai, lai novērstu nelegālo migrantu tālāko pieplūdumu Eiropā.    

Ziņu lente
0