Demogrāfi pastāstīja par nebijušu iedzīvotāju skaita sarukumu Baltijas valstīs

CC0 / pxhere / Vīrietis ar čemodānu
Vīrietis ar čemodānu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš 1990. gada Lietuvas un vairāku citu valstu iedzīvotāju skaits samazinājies aptuveni par 20%, informēja Austrijas demogrāfi.

RĪGA, 24. jūnijs — Sputnik. Centrālās un Austrumeiropas valstu iedzīvotāju skaits strauji samazinājies kopš 1990. gada emigrācijas rezultātā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz izdevumu Kleine Zeitung.

Par to liecina Austrijas Zinātņu akadēmijas un Vitgenštaina Vīnes demogrāfijas centra speciālistu kopīgais pētījums. Iedzīvotāju aizplūduma rezultātā nopietnāk cietusi Lietuva, Latvija, Bulgārija, Moldova, kā arī Bosnija un Hercegovina. Šajās valstīs iedzīvotāju skaits sarucis aptuveni par 20%. Austrijas demogrāfi vērtē, ka šādi rādītāji ir nebijuši pasaules mērogā.

Заброшенный поселок Ирбене - Sputnik Latvija
Otto Ozols: latviešu valoda un kultūra pazudīs pārskatāmā laika periodā

Izņēmumu demonstrē tikai trīs valstis šajā reģionā, kurās laikā no 1990. līdz 2017. gadam bija vērojama iedzīvotāju skaita palielināšanās. Runa ir par Čehiju, Serbiju un Slovēniju.

Pretēja situācija vērojama Rietumeiropā, kuras iedzīvotāju skaits pieaug, pārsvarā gan migrantu pieplūduma dēļ. Tas attiecas arī  uz Šveici, kur iedzīvotāju skaits pieaudzis par 26%, Spāniju (20 %) un Zviedriju (17 %).

Taču patlaban vērojams arī pamatiedzīvotāju skaita pieaugums, piemēram, Īrijā kopš 2000. gada tas sastāda 36%, bet Francijā — 18%.

Lietuvā kopš republikas izstāšanās no PSRS emigrācija kļuvusi par vienu no galvenajām problēmām, ko neizdodas atrisināt. Eksperti vērtē, ka dažas valdības īstenotās un plānotās reformas veicina iedzīvotāju aizplūšanu.

Piemēram, Lietuvā viens no jaunievedumiem ir nodokļu reforma. Ekonomists un politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs vērtē, ka valdības lēmums izprovocēs republikas darbspējīgo iedzīvotāju emigrāciju, jo viņi nevēlas atdot valsts budžetā vēl lielākus līdzekļus.    

Ziņu lente
0