Politika

Vējonis un Duda nosauca "Ziemeļu straumi 2" par ES kaitīgu projektu

© Foto : Latvijas Valsts prezidenta kancelejaПрезидент Польши Анджей Дуда и президент Латвии Раймондс Вейонис
Президент Польши Анджей Дуда и президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Latvijas un Polijas prezidentu domām, gāzesvads ir pretrunā ar Eiropas Savienības enerģētikas principiem.

RĪGA, 28. jūnijs – Sputnik. Rīgas pilī notikusi savstarpēja Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa un viņa poļu kolēģa Andžeja Dudas preses konference, kurā Latvijas līderis atgādināja, ka Rīga un Varšava iestājas pret projekta "Ziemeļu straume 2" īstenošanu esošajā veidā.

Kā raksta Mixnews.lv, pēc Vējoņa sacītā, gāzesvada celtniecība no Krievijas uz Vāciju caur Baltijas jūru novedīs pie reģiona atkarības no viena enerģijas avota.

Флаги Евросоюза и Польши - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropas tīšā kropļošanās. EP sagatavojis bēdu leju Varšavai

"Mūsu tikšanās laikā arī pārrunājam reģiona infrastruktūras projektu ieviešanu, piemēram, Rail Baltica un Via Baltica, kā arī jautājumu par enerģētikas avotu dažādošanu reģionā. Latvijai un Polijai ir līdzīga nostāja Nord Stream 2 jautājumā. Uzskatām, ka šis projekts veicina Eiropas Savienības atkarību no viena gāzes piegādātāja un ir pretrunā ar ES Enerģētikas savienības principiem. Uzskatām, ka šis jautājums būtu daudz aktīvāk jārisina Eiropas Savienības līmenī," — pateica Vējonis.

Tāpat Latvijas un Polijas prezidenti kritizēja Eiropas finansējuma sadalīšanas politiku dalībvalstu vidū. Pēc Vējoņa sacītā, Latvijas un Polijas fermeriem jāsaņem vairāk līdzekļu, lai konkurētu ar kolēģiem no citām valstīm.

"Mūsu valstis piešķir lielu nozīmi tradicionālajām politikām – Kohēzijas politikai un Kopējai lauksaimniecības politikai. Neatbalstām pašreizējo piedāvājumu samazināt finansējumu Kohēzijas politikai, jo tas palēninās mūsu valstu tuvināšanos ES vidējam dzīves līmenim. Vienlaikus Latvija un Polija iestājas par vienlīdzīgas konkurences nodrošināšanu lauksaimniecībā. Tas nozīmē tiešmaksājumu izlīdzināšanu Eiropas Savienības valstu lauksaimniekiem. Mūsuprāt, Eiropas Savienības piedāvājums līdz 2027. gadam sasniegt tikai 77% no ES tiešmaksājumu vidējā līmeņa, nav labs piedāvājums," — pateica Vējonis.

Viņš atzīmēja, ka Polija un Latvija ir tuvi NATO sabiedrotie, piebilstot, ka Rīga vērtē Varšavas ieguldījumu visa reģiona un atsevišķi Latvijas drošības nodrošināšanā.

Vakar Vējonis pasniedza Dudam Trīs Zvaigžņu ordeni par svarīgu ieguldījumu abpusējo attiecību attīstībā un Latvijas drošības stiprināšanā.

Andžejs Duda atradīsies Latvijā līdz 28. jūnijam, šodien viņš apmeklēs Ādažu militāro bāzi un tiksies ar poļu kontingenta karavīriem, savukārt savu vizīti viņš noslēgs Daugavpilī.

Ziņu lente
0