Kaļiņingradā ieradies tūkstošais vilciens no Ķīnas kopš gada sākuma, Latvija paliek bešā

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasKombinētais konteineru vilciens
Kombinētais konteineru vilciens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vilciens, kura sastāvā bija 41 četrdesmit pēdu garš konteiners ar elektroniku pārvarēja vairāk nekā 5 tūkstošu kilometru attālumu sešu dienu laikā, kamēr pa jūras ceļu konteineri sasniegtu Eiropu 40-60 dienās.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Tūkstošais kopš gada sākuma vilciens, kurš izbrauca no ķīniešu Čuncinas uz vācu Dīsburgu, 23. jūnijā ieradās Kaļiņingradas dzelzceļa (KŽD) stacijā Dzeržinskaja-Novaja, vēsta Sputnik Kazahstāna.

Vilciens, kura sastāvā bija 41 četrdesmit pēdu garš konteiners ar elektroniku pārvarēja vairāk nekā 5 tūkstošu kilometru attālumu sešu dienu laikā, kamēr pa jūras ceļu konteineri sasniegtu Eiropu 40-60 dienās, paziņoja "Apvienotajā transporta un loģistikas kompānijā — Eirāzijas dzelzceļu alianse" (ATLK ERA). Pa šo laiku vilciens izgāja cauri divām muitām — Kazahstānas un Ķīnas muitu un Krievijas un Polijas muitu — tā ir vienotās Baltkrievijas, Kazahstānas un Krievijas muitas telpas priekšrocība.

"Tūkstošais vilciens — tas ir uzskatāms piemērs tam, kā gadu no gada palielinās mūsu pārvadājumu apjomi, paplašinās to ģeogrāfija. 2016. gadā mēs sveicām "tūkstošnieku" decembrī Dostikā, 2017. gadā — augustā Brestā. Šogad tūkstošais vilciens apstrādāts jūnijā uz Kaļiņingradas pierobežas termināla. Mēs redzam konkrētu mūsu savstarpējā darba rezultātu un kopā būvējam vēl ambiciozākus plānus nākotnei," atzīmēja ATLK ERA prezidents Aleksejs Groms.

Līdz ar ATLK piedalīšanos pērnajā gadā cauri Krievijas un Polijas robežkontroles punktiem ar pārslodzi uz Kaļiņingradas dzelzceļa tika pārvesti 80 tūkstoši TEU, tostarp maršrutā Čendu — Lodza un Čuncina — Dīsburga. Kopš 2018. gada maija katru nedēļu cauri konteineru terminālam stacijā Dzeržinskaja-Novaja iziet divi konteineru vilcieni.

Kravas vilcieni stacijā - Sputnik Latvija
Krievijas kravu aiziešana liek Latvijai slēgt projektus

Kā atzīmēja Kaļiņingradas dzelzceļa priekšnieks Viktors Golomolzins, tranzīta vajadzībām KŽD sniedz mūsdienīgu infrastruktūru pārkraušanas darbu veikšanai. Līdzās terminālim Čerņahovskas stacijā, stacijā Dzeržinskaja-Novaja tika aprīkots universālais TLC "Kaļiņingrad", kas paredzēts plašas tranzītkravu nomenklatūras apstrādei. Tostarp, konteineru vilcienu, kuru apstrāde (pārkraušana no Eiropas standarta sliežu platformām uz Krievijas platformām) tiek veikta pēc progresīvas mūsdienīgas vienlaicīga darba tehnoloģijas ar pretī braucošiem vilcieniem. Tas ļāva par 40% samazināt laiku konteineru vilcienu pārkraušanai, savukārt kopējais laiks, kura laikā vilciens nonāk stacijā un tiek padots uz blakus ceļu, nepārsniedz 12 stundas.

ATLK paritātes sākumos nodibināja Krievijas dzelzceļi, Baltkrievijas dzelzceļi un Kazahstānas dzelzceļi. Neskatoties uz saspringtajām attiecībām starp Krieviju un Lietuvu, kopš 2017. gada septembra Lietuvas dzelzceļi arī piedalās Ķīnas preču tranzītā. Latvija, neskatoties uz ieinteresētību dalībā projektā "Jaunais zīda ceļš", pagaidām pieņēmusi tikai divus konteineru vilcienus no Ķīnas.

Iepriekš tika ziņots, ka konteineru tranzītu pārvadājumi pa AAS "RŽD" tīklu 2018. gada janvārī-aprīlī pieauguši par 26,5%, salīdzinot ar analoģisku periodu pērn, ­- līdz 140 tūkstošiem TEU.    

Ziņu lente
0