Lietavas cīnīsies ar sausumu Latvijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc sausuma, kas iznīcinājis Latvijas lauksaimnieku ražas, valstī beidzot ieradīsies ilgi gaidītās lietavas.

RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs informē, ka pirmdien 25. jūnijā Rīgā iespējams lietus. Gaidāmi līdz 20 mm nokrišņu. Salīdzinājumam jāpiebilst, ka pēdējo 50 dienu laikā nokrišņi galvaspilsētā sasnieguši tikai 17 mm. Gaisa temperatūra nepārsniegs +15 grādus.

Iepriekš ziņots par katastrofu, kas gaidāma Latvijas fermeru saimniecībās Latvijā sausuma dēļ. Klimatiskā nokrišņu norma Latvijā, ņemot vērā vidējos datus par laika periodu no 1981. līdz 2010. gadam sastāda 49 mm maijā un 74 mm jūnijā.

​Pēdējo 40 dienu laikā Pāvilostā un Ventspilī konstatēti tikai 2 mm nokrišņu, jeb nepilni divi litri uz kvadrātmetru. Meteonovērojumu stacijā Stendē šajā periodā konstatēti 2,4 mm nokrišņu.

Kuldīgā, Kolkā, Mērsragā, Saldū un Rucavā, kā arī valsts centrālajā daļā — Dobelē un Rīgā šajā periodā konstatēti nepilni 10 mm nokrišņu. Lielāks daudzums nokrišņu Vidzemē un Latgalē — no 30 līdz 63 mm.

​Sausums pēc plūdiem

"Zemnieku Saeimas" vadītājs Juris Lazdiņš pastāstīja, ka sausums nodarījis zaudējumus fermeriem visā Latvijā un pašreizējā situācija atgādina aizvadītā gada plūdus. Lauku izglītības un konsultāciju centra vadītāja Mārtiņa Cimermaņa domas ir līdzīgas. Viņš atzīmēja, ka sausums nav skāris tikai siltumnīcas, kurās izveidota laistīšanas sistēma.

Ilgstošā sausuma rezultātā Latvijā cietuši gan graudkopji, gan dārzkopji, gan lopkopji. Kuldīgas novada pašvaldība jau saņēmusi 49 zemnieku saimniecību palīdzības lūgumus, un iesniegumu skaits pieaug. Pēdējo reizi lietus lielākajā daļā novada lija 3. maijā. Tolaik izkrita 13 mm nokrišņu.

Lauks - Sputnik Latvija
Lazdiņš: no sausuma zaudējumus cieš visi zemnieki

Kuldīgas novada pašvaldība lūgusi Latvijas Ministru kabinetu izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecībā. Iepriekš lūgumu izsludināt ārkārtas stāvokli pauda Ventspils novada dome, jo sausuma dēļ novadā var iet bojā visa vasarāju raža. Arī Saldus, Alsungas un Brocēnu novadi plāno lūgt ārkārtas stāvokļa izsludināšanu.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis svārstījās ar lēmumu par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu. Viņš apgalvoja, ka dabas katastrofu nodarīto zaudējumu segšana no valsts budžeta nav labākais naudas ieguldījumu paņēmiens, un norādīja, ka pienācis laiks ieviest apdrošināšanu fermeriem. Premjerministrs Māris Kučinskis pauda līdzīgas domas.     

Ziņu lente
0