Lazdiņš: no sausuma zaudējumus cieš visi zemnieki

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šobrīd par kompensācijām nav runas, taču pašvaldības varētu izskatīt iespēju sniegt fermeriem zemes nodokļa atvieglojumus.

RĪGA, 21. jūnijs — Sputnik. "Zemnieku Saeimas" vadītājs Juris Lazdiņš pastāstīja, ka sausums atnesis zaudējumus fermeriem visā Latvijā, laba situācija vērojama tikai atsevišķos novados un atsevišķos laukos, raksta rus.lsm.lv.

Lazdiņš situāciju salīdzina ar pērnā gada plūdiem, kad fermeri paspēja tikai apraudāt padarīto darbu un sabojātos laukus.

Lauks - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība dod par maz naudas Latvijas zemniekiem

Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centra vadītājs Mārtiņš Cicermanis atzīmēja, ka sausums ietekmējis visus fermerus. Situācija, iespējams, ir nedaudz labāka siltumnīcās, kur ir laistīšanas iespējas.

Šobrīd par kompensācijām nav runas. Pašvaldības varētu izskatīt iespēju sniegt fermeriem zemes nodokļa atvieglojumus, kas kļūtu par labās gribas žestu no vietējo varas iestāžu puses.

Turklāt pašvaldības var vērsties krīzes komitejā. Ārkārtas situācijas izsludināšana būs atkarīga no tā, cik daudz pašvaldības iesniegs pieteikumus komitejā — un cik aktīvi to darīs. Lai vērstos Eirokomisijā ar kopīgu lūgumu palīdzēt Latvija, Lietuvas un Igaunijas fermeriem, nepieciešams izvērtēt ražas zaudējumus un datus par meteoroloģisko situāciju.

Šovasar pārdzīvotā sausuma dēļ, visticamāk, samazināsies raža, un ir jāizveido atbalsta mehānisms, lai veicinātu lauku apdrošināšanu, iepriekš paziņoja premjerministrs Māris Kučinskis.

Lauks - Sputnik Latvija
Latvijas lauki neizdzīvos bez lauku strādniekiem no Ukrainas un Baltkrievijas

Pērnā gada augustā ārkārtas stāvoklis lauksaimniecības sektorā tika izsludināts Latgalē, Vidzemes un Zemgales daļās stiprā lietus dēļ, kurš noveda pie plūdiem. Šī paša iemesla dēļ situācija mežsaimniecībā tika atzīta par katastrofisku visā Latvijā.

Zemkopības ministrijas dati par pērno rudeni liecina, ka Latvijā apdrošināti bija tikai 3,75 lauku, Latgalē — 0,17%. Kompensāciju dabas stihijas gadījumos piedāvāja tikai divas polises.    

Ziņu lente
0