Naftas eksportētājvalsts palielinās "melnā zelta" ieguves avotu

© Sputnik / Антон Денисов / Pāriet pie mediju bankasNaftas platformas
Naftas platformas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naftas eksportētāju organizācija (OPEC) un vairākas valstis, kas nav iesaistījušās organizācijā, vienojušās palielināt naftas ieguvi par miljonu barelu diennaktī. Saskaņā ar ieceri, šī lēmuma rezultātā samazināsies degvielas cenas.

RĪGA, 24. jūnijs — Sputnik. Vienošanās, kas tika panākta 23. jūnijā Vīnē, pauž, ka jūlija sākumā tiks palielināta naftas ieguve, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Reuters. OPEC valstu pārunas notika piektdien, un nākamajā dienā lēmums tika saskaņots formātā OPEC+, kurā piedalījās 24 valstu pārstāvji, ziņoja Reuters.

Aģentūra Bloomberg uzskata pārrunu rezultātus par Krievijas un Saūda Arābijas uzvaru — šīs valstis jau sen ierosināja palielināt naftas ieguvi. Tam piekrita arī ASV, Ķīna un Indija, lai izvairītos no energoresursu deficīta, kas savukārt ietekmēs pasaules ekonomikas attīstību.

Символ нефтепровода Дружба неподалеку от города Мозырь Гомельской области в Белоруссии - Sputnik Latvija
Krievija samazinājusi naftas piegādes Eiropas NPR gandrīz par 20%

OPEC+ naftas ieguves  faktiskā līdzšinējā samazināšana pārsniedza vienošanās līmeni aptuveni par miljonu barelu, tāpēc OPEC saskaņoja mērķi atgriezties pie darījuma izpildes pilnā apjomā. Ieguves reālā palielināšanās nesasniegs miljonu barelu, tā veidos 500-800 tūkstošus barelu diennaktī, jo dažas valstis nevarēs nodrošināt atbilstošu pieaugumu. Naftas ieguvi spēs palielināt Krievija, Saūda Arābija, Omāna, AAE un Kuveita.

ASV prezidents Donalds Tramps komentēja OPEC pārrunu rezultātus savā lapā Twitter: "Ceru, ka OPEC būtiski palielinās ieguves apjomu. Cenas ir jātur lejā!"

Arī Krievija augstu novērtēja naftas ieguves palielināšanos. Enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks uzskata OPEC lēmumu par saprātīgu. Viņš norādīja, ka "tas atbilst mūsdienu priekšstatiem par to, kas jādara tirgū". Novaks atzīmēja, ka darījuma laikā OPEC+ valstis nav piegādājušas tirgū vairāk nekā miljardu barelu. "Jūs varat iedomāties, kāda būtu situācija tirgū, rezerves, naftas pārpalikumi, ja ne 2016. gada decembrī pieņemtie kopīgie soļi," — viņš teica.

Saūda Arābijas enerģētikas ministrs Halids al Falihs paziņoja, ka papildu apjomu — miljonu barelu diennaktī plānots nogādāt tirgū otrā pusgada laikā.    

Ziņu lente
0