Krievija samazinājusi naftas piegādes Eiropas NPR gandrīz par 20%

© Sputnik / Egor EryomovСимвол нефтепровода "Дружба" неподалеку от города Мозырь Гомельской области в Белоруссии
Символ нефтепровода Дружба неподалеку от города Мозырь Гомельской области в Белоруссии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija palielina dārgo naftas šķirņu piegādes uz Ķīnu un samazina eksportu uz Eiropu.

RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik. Krievija samazinājusi naftas eksporta apjomu uz Eiropu, vienlaikus palielinot piegādes uz Ķīnu un naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā, vēsta neftegaz.ru.

Rīgas osta - Sputnik Latvija
Rīgas osta gada laikā zaudējusi 40% Krievijas naftas produktu

Šī gada pirmajos piecos mēnešos izejvielu piegāde pa naftas cauruļvadu "Družba" samazinājusies par 1% — līdz 19,8 miljonu tonnu, informēja "Transņeft" viceprezidents Sergejs Andronovs. Eksports caur ostām arī ir krities: caur Primorsku – par 24% līdz 16,1 milj. tonnu, caur Novorossijsku – par 17% līdz 7 milj. tonnu un Ustjlugu – par 26% līdz 7,5 milj. tonnu.

Andronovs paskaidroja, ka eksporta krišanās saistīta ar nepieciešamību pildīt vienošanos ar OPEC valstīm par naftas ieguves samazināšanu, eksporta pārvirzīšanu uz austrumiem un pārstrādes pieaugumu Krievijā.

"Transņeft" viceprezidents paziņoja, ka pieaug Krievijas naftas eksports uz Ķīnu – piegādes pa cauruļvadu Skovorodino-Mohe un caur Kazahstānu palielinājušās 1,5 reizes.

Andronovs vērtēja, ka līdz 2018. gada beigām Krievijas naftas eksports uz Eiropu var samazināties līdz 119,8 milj. tonnu, bet piegādes uz Ķīnu – pieaugt par 45%.

Pie tam uz Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm Krievija piegādā augstākās šķiras naftu, kuras kvalitāte pārsniedz Ural rādītājus, tātad arī tās cena ir augstāka.

Iepriekš eksperti prognozēja, ka Krievijas naftu Eiropas NPR varētu nomainīt izejviela no Tuvajiem Austrumiem un ASV.

"Tas līdzinās naftas "nomaiņai". Āzija pirks mazāk naftas no Tuvajiem Austrumiem, jo palielināsies piegādes no Krievijas, un šie apjomi tiks "izgrūzti" Eiropā," – pastāstīja konsultāciju kompānijas Wood Mackenzie viceprezidents naftas tirgu jautājumos Alans Helders.

Рижский порт - Sputnik Latvija
Naftas produkti aiziet no Latvijas ostām: Krievijā strauji aug kravu apstrāde

Pie tam tankkuģu naftas pārvadājumu tirgū jau manāms, ka no Krievijas piegādātie apjomi samazinās. Ilgtermiņa perspektīvā tas var negatīvi ietekmēt jūras pārvadājumu nozari, uzskata Evercore ISI analītiķis Džons Čeppels.

"Tankkuģu pārvadājumu nozare cieš visos reģionos. Ja Krievija aizvien vairāk naftas nosūtīs pa cauruļvadiem ostu vietā, šis sektors var sastapties ar lielām grūtībām pieprasījuma fundamentālu izmaiņu rezultātā," – norādīja eksperts.

Patlaban nozare jau izjūt grūtības naftas piegādes samazināšanās dēļ no OPEC valstīm, ņemot vērā lielo tankkuģu floti. Rezultātā kompānijas jau ir spiestas samazināt pārvadājumu cenas. Piemēram, Krievijas naftas frakts izdevumi no Novorossijskas – galvenās ostas Melnajā jūrā līdz ostām Vidusjūrā sastāda 1 dolāru par barelu. Tā ir viena no zemākajām cenām kopš 2009. gada.

Ziņu lente
0