Otto Ozols: latviešu valoda un kultūra pazudīs pārskatāmā laika periodā

© Sputnik / Sergey MelkonovЗаброшенный поселок Ирбене
Заброшенный поселок Ирбене - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās. Pērn tas sarucis par 15 700 cilvēkiem.

RĪGA, 1. jūnijs — Sputnik. Latviešu valoda, kultūra un tradīcijas faktiski iznīks pārskatāmā nākotnē. To apliecina demogrāfiskās tendences, paziņoja žurnālists un publicists savā lapā Facebook, komentējot Centrālās statistikas pārvaldes jaunāko atskaiti.

"Jaunākā statistika ir satriecoša. Kopš 2000. gada Latvija ir katru gadu vidēji zaudējusi 1% no iedzīvotāju skaita. Tātad — astoņpadsmit gadu laikā Latvija zaudējusi,… 18% iedzīvotāju. Šogad svinam valsts 100gadi. Pēc 50 gadiem mūsu bērni un mazbērni svinēs Latvijas 150gadi. Šobrīd nav pazīmju, ka iedzīvotāju skaita kritums bremzēsies, tātad Latvijas Republikas 150gadi sagaidīsim ar vēl 50% iedzīvotāju skaita samazinājumu. Būtībā tas nozīmē faktisku latviešu valodas, kultūras, tradīciju iznīkšanu pārskatāmā nākotnē. Tas ir sauss un nežēlīgs auksts fakts, nevis dramatisks pārspīlējums. Šie skaitļi to apliecina," — rakstīja publicists.

Ozols aicina neticēt politiķiem, kuri noliedz acīmredzamo.

"Ja kāds politiķis šobrīd Jums saka — "nav tik traki," tad viņš jums tīši melo. Un, protams, ne bez viņu palīdzības šis iedzīvotāju skaita kritums tieši Latvijā ir vislielākais un straujākais visā pasaulē. Pat kara un korupcijas novārdzinātā Ukraina ir zaudējusi tikai 9% iedzīvotāju šajā pašā laika posmā," — viņš uzrakstīja.

CSP dati apliecina, ka Latvijas iedzīvotāju skaits joprojām sarūk — šī gada sākumā Latvijā dzīvoja 1,934 miljoni cilvēku, par 15 700 mazāk nekā gadu iepriekš. Migrācijas rezultātā Latvijas iedzīvotāju skaits 2017. gadā sarucis par 7800 cilvēku (2016. gadā — par 12 200). Aizvadītajā gadā uz dzīvi Latvijā ieradās 9900 cilvēki, par 1600 vairāk nekā 2016. gadā, bet valsti pameta 17 700 cilvēki – par 2900 mazāk nekā aizvadītajā gadā.

No reģioniem lielāko skaitu iedzīvotāju zaudējusi Latgale – mīnus 5,4 tūkstoši cilvēku gadā. Vidzeme un Kurzeme abas zaudējušas pa 3,3 tūkstošiem cilvēku, Zemgale – 2,7 tūkstošus cilvēku.

Ziņu lente
0