Polijas apbruņojumā atgriezīsies padomju tanki T-72

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasTanks T-72
Tanks T-72 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāki desmiti veco tanku T-72, kas bija paredzēti pārdošanai Jordānijai, varētu atgriezties Polijas armijā.

RĪGA, 23. jūnijs — Sputnik. Polijas bruņojumā atgriezīsies padomju tanki, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Rzeczpospolita.

"Vairāki desmiti veco tanku T-72, kuri atceras vēl Varšavas līguma laikus un bija sagatavoti modernizācijai un pārdošanai Jordānijā, saskaņā ar jaunākajām pavēlēm, paliks valstī. Pēc modernizācijas, domājams, tie atgriezīsies ierindā," — liecina informācija.

Президент Литвы Даля Грибаускайте - Sputnik Latvija
Grībauskaite: Lietuva "ar sirdi un dvēseli" gatava Krievijas iebrukumam

Taču Militārā īpašuma aģentūras direktors Kšištofs Falkovskis šo informāciju apstiprināja tikai netieši.

"Mēs atbildam uz bruņoto spēku vajadzībām. Es varu apstiprināt tikai to, ka ar vienu no Ziemeļāfrikas valstīm plānotais darījums ir apturēts," — teica Falkovskis.

Patlaban Polijas armija apbruņota ar vietējā ražojuma tankiem PT-91 Twardy, kā arī Leopard 2A5 un Leopard 2A4, ko ražo Vācijā.

Poļu speciālists aizsardzības jomā Voicehs Lučaks uzskata, ka lēmums par tanku T-72 atgriešanos, ja informācija par to apstiprināsies, iespējams, saistīta ar valsts armijas skaitlisko pieaugumu.

"Polija pieņēmusi lēmumu izveidot jaunu smago divīziju un palielināt mehanizēto spēku potenciālu valsts austrumu flangā. Patlaban mums nav citas iespējas, kā ātri un salīdzinoši lēti apgādāt ar tankiem jaunas tanku brigādes," — viņš paskaidroja.

Iepriekš Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks apstiprināja, ka republika koriģē bruņoto spēku ekipēšanas plānus. Blaščaks atzīmēja, ka Polijas iepriekšējā valdība "gribējusi radīt armiju, kas pārsvarā paredzēta ekspedīcijas operācijām". "Mūsu priekšgājēji cerēja uz labām attiecībām ar Krieviju un bija pārliecināti, ka no austrumiem nekas nedraud," — piebilda ministrs.

Transformatoru apakšstacijas un elektropārvades līnija AES teritorijā - Sputnik Latvija
Mediji: no kā baidās Baltijas valstis?

Urālu vagonu rūpnīcā ražotie tanki T-72 ir plaši izmantoti otrās paaudzes tanki. PSRS tos pieņēma bruņojumā 1973. gadā. Tam ir liels skaits modifikāciju. Tanki T-72 izmantoti NVS valstu armiju bruņojumam, tie tika eksportēti uz Varšavas līguma valstīm, Somiju, Indiju, Irānu, Irāku un Sīriju.

Frāzes par "Krievijas draudiem" no rietumvalstu politiķu puses izskan periodiski, visbiežāk — no Polijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas puses. Pie tam Maskava vairākkārt uzsvērusi, ka Krievija nekad neuzbruks nevienai NATO valstij. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka NATO ir ļoti labi informēta par to, ka Maskava neplāno nevienam uzbrukt, taču aizbildinas ar šo ieganstu, lai dislocētu lielāku skaitu tehnikas un bataljonu pie Krievijas robežām.

NATO bruņutanku divīzija Polijā - Sputnik Latvija
Baltija atbalstīja Polijas lūgumu par pastāvīgu ASV militāro bāzi
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu konstatēja, ka trīs gadu laikā NATO ir septiņas reizes palielinājusi militāro kontingentu Austrumeiropā un Baltijā. "Polijas un Baltijas valstu valdību histērijas fonā par it kā gatavojamo Krievijas agresiju NATO kontingents Baltijā, Polijā, Rumānijā un Bulgārijā kopš 2015. gada pieaudzis no 2 tūkstošiem līdz 15 tūkstošiem cilvēku. Mācību laikā NATO grupējums pieaug līdz 40-60 tūkstošiem karavīru," — teica Šoigu.

Pie tam ministrs uzsvēra, ka Krievijas Bruņotie spēki nepalielina karaspēku skaitu pie NATO valstu un Krievijas saskares līnijas. Viņš atgādināja, ka visi Krievijas BS attīstības pasākumi notiek valsts teritorijā, pilnveidojot pārvaldes sistēmas un organizācijas struktūras pašreizējā skaitliskā sastāva robežās.    

Ziņu lente
0