Grībauskaite: Lietuva "ar sirdi un dvēseli" gatava Krievijas iebrukumam

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Литвы Даля Грибаускайте
Президент Литвы Даля Грибаускайте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite aicina būt gataviem Krievijas uzbrukumam – psihiski, politiski, tehnoloģiski, ar sirdi un dvēseli.

RĪGA, 20. jūnijs – Sputnik. Lietuva ir gatava aizsargāties Krievijas militārā "iebrukuma" gadījumā, paziņoja valsts prezidente Daļa Grībauskaite intervijā Vācijas izdevuma Spiegel.

"Ja mēs parādīsim, ka spējam un vēlamies pasargāt sevi, tad neviens mums neuzbruks. Mums ir jābūt gataviem: psihiski, politiski, tehnoloģiski, ar sirdi un dvēseli," — citē Grībauskaites sacīto RIA Novosti.

Žurnālists un publicists Anatolijs Vasermans - Sputnik Latvija
Intervija
Vasermans: Grībauskaite atriebjas Krievijai par savu komunistisko pagātni

Viņa nosauca Krievijas uzbrukuma varbūtību Lietuvai par "ievērojamu" – pēc politiķes sacītā, Krievijas militārie spēki "uz Baltijas un Polijas robežas ir desmitkārt stiprāki, nekā NATO militārie spēki".

Grībauskaite uzsvēra, ka lietuvieši ir gatavi aizsargāt savu valsti no jebkāda pretinieka. Politiķe atzīmēja Krievijas militāro priekšrocību, norādot, ka Rietumi līdz galam nenovērtē Maskavu.

"Tikai kad viņiem uzbrūk, un viņi pamana, ka Krievija iejaucas viņu interesēs, izspiego tos vai manipulē ar viņu vēlēšanām, viņi pamostas," — pateica Grībauskaite.

Senators: Krievijai vairs neesot ko darīt

Krievijas senators Aleksejs Puškovs ieteica Grībauskaitei pievērst uzmanību Lietuvas valsts reālajām problēmām, nevis izdomājamiem Krievijas draudiem.

"Lietuvas vadītāja biedē ar "Krievijas iebrukumu". Acīmredzami, vairs nav ar ko pievērst sev uzmanību. Krievijai vairs neesot ko darīt, kā tik iebrukt Lietuvā. Lai labāk domā, kā apturēt iedzīvotāju aizplūšanu – gandrīz miljons kopš 1991. gada. Lūk tie ir patiesi, nevis izfantazēti draudi Lietuvai," — uzrakstīja Puškovs Twitter.

Krievijas un NATO attiecības pasliktinājās pēc Krimas pussalas iedzīvotāju lēmuma pievienoties Krievijai un konflikta sākuma Ukrainas austrumos. Aizbildinoties ar Krievijas "augošo agresiju", NATO samitā Varšavā pieņēma lēmumu par militārās klātbūtnes paplašināšanu Austrumeiropā. Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Polijā izvietoti starptautisko spēku bataljoni. Ievērojami palielinājies militāro mācību skaits pie Krievijas robežām.

Krievija jau vairākkārt ir norādījusi uz NATO nebijušo aktivitāti pie valsts rietumu robežām. Paplašinot vienpusējas iniciatīvas, alianse aizbildinās ar iedomātiem Krievijas draudiem. Maskava ir noraizējusies par NATO darbībām Eiropā un uzsvēra: valsts neatstās bez atbildes Krievijas interesēm potenciāli bīstamus soļus.

Ziņu lente
0