Politika

Mamikins: "Saskaņa" "sēdina tronī" cilvēkus, kuri iznīcināja krievu skolas

© Sputnik / Sergey MelkonovPartijas "Saskaņa" kongress
Partijas Saskaņa kongress - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins uzskata, ka "Saskaņas" līderi, par kuru balsoja Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji, padarījuši partiju par Trojas zirgu.

RĪGA, 23. jūnijs — Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins komentējis partijas "Saskaņa" ministru kandidātu sarakstu, kas tika apstiprināts 21. jūnijā partijas valdes sēdē. Mamikins bija pārsteigts par to, ka "Saskaņa" izvirza vēlēšanām virkni politiķu, ko "lietojusi" partija "Vienotība". Īpašu kritiku Mamikins veltīja izglītības ministra kandidātei Evijai Papulei.

Politiķis atzīmēja, ka pats "Saskaņas" līderis Nils Ušakovs nav izvirzīts Latvijas premjerministra postenim.

"Viņa un citu partijas locekļu vietā izvirzītas tā saucamās jaunās sejas — virkne partijas "Vienotība" palietotu personāžu. Kāpēc "Saskaņa" neizvirza savu līderi, kāpēc pašā partijā neatradās cilvēki, kas cienīgi stāties saraksta priekšgalā? No kurienes radies tāds kadru bads, ka "tronī jāsēdina" cilvēki no Kārļa Šadurska partijas?" — pauda Mamikins savā komentārā.

Par "absurda kanlgaliem" partijas valdē eirodeputāts nosauca Evijas Papules izvirzīšanu izglītības ministra postenim.

"Gandrīz 20 gadus Papule pārvedusi krievu skolas uz latviešu mācību valodu. Viņa to darīja aizrautīgi un centīgi. Viņa ir pelnījusi kļūt par ministru no partijas, par kuru balsoja Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji," — pauda viedokli Mamikins.

Politiķis uzskata, ka "Saskaņas"  līderi padarijuši partiju par savdabīgu Trojas zirgu, izraugoties vēlēšanām "ierēdņu atliekas skaistā iesaiņojumā" un piedāvājot krievvalodīgajiem vēlētājiem "aizmirst visu, ko tie sastrādājuši".

Latvijas prezidenta kandidāts no Saskaņas partijas, bijušais Latvijas Baptistu draudžu savienības vadītājs, bīskaps Pēteris Sproģis - Sputnik Latvija
Apgāna svētas lietas: patrioti sašutuši par Saskaņas premjera kandidātu

Papule tiek uzskatīta par vienu no 2004. gada skolu reformas ideologiem. Tolaik viņa aizstāvēja modeļa 60:40 priekšrocības, kas paredz 60% vispārizglītojošo priekšmetu pasniegšanu latviešu valodā.

Aizvadītā gada novembrī Papule pameta Izglītības ministriju un paziņoja, ka IZM valsts sekretāres Līgas Lejiņas un dažkārt arī paša ministra Kārļa Šadurska "sabotāža" bremzē virkni ministrijai svarīgu dokumentu, tostarp arī starptautisko projektu jomā, kas saistīti ar ES līdzekļu apgūšanu. Savukārt Šadurskis pārmeta projektu kavēšanu pašai Papulei.

Pēc aiziešanas no IZM Papule kļuva par Rīgas mēra padomnieku izglītības jautājumos.

"Saskaņas" kandidāti

Pēc "Saskaņas" valdes sēdes kļuva zinams, ka partija izvirzījusi satiksmes ministra postenim bijušo "Vienotības" locekli Anriju Matīsu, izglītības un zinātnes ministra postenim — bijušo IZM ierēdni Eviju Papuli, ekonomikas ministra postenim — Saeimas deputātu Ivaru Zariņu, iekšlietu ministra postenim — atvaļināto robežsardzes ģenerāli Ivaru Zālīti, labklājības ministra postenim — Saeimas deputātu Andreju Kļemetnjevu, bet vides un reģionālās attīstības ministra postenim — Daugavpils domes izpilddirektori Ingu Goldbergu.

Tieslietu ministra kandidāts — Guntars Grīnvalds, kurš šo posteni iepriekš ieņēma kā Aināra Šlesera partijas pārstāvis, veselības ministra kandidāts — Latvijas Sarkanā Krusta ģenerālsekretārs Uldis Līkops, aizsardzības ministra kandidāts — bijušais Ārpolitikas institūta pētnieks Raimonds Rublovskis.

Saeimā - Sputnik Latvija
No "Vienotības" aizbēdzis deputāts

Finanšu ministra amatam partija ieteikusi bijušo VID Finanšu policijas pārvaldes direktora vietnieci Ļubovu Švecovu.

Nav izvirsīti zemkopības, kultūras un ārlietu ministru kandidāti. Nils Ušakovs vēsta, ka partija vēl piedalās pārrunās un nevēlas iepriekš nosaukt pretendentu vārdus.

Ušakovs norādīja, ka Saiemas vēlēšanās piedalīsies visi pašreizējie "Saskaņas" frakcijas deputāti, Rīgas domes pārstāvji — Regīna Ločmele-Luņeva un Viktors Paškovs. Darbā piesaistīti Garkalnes, Salaspils, Stopiņu, Olaines, babītes, Daugavpils un Rēzeknes domes deputāti.

Saraksta līderis Rīgā — "Saskaņas" kandidāts premjera postenim Vjačeslavs Dombrovskis, Vidzemē — partijas kandidāts prezidenta postenim Pēteris Sproģis, Latgalē — deputāts no Rēzeknes Jānis Krišāns, Zemgalē — Ivars Zariņš, Kurzemē — Anrijs Matīss.    

Ziņu lente
0