Kučinskis piedāvā fermeriem apdrošināt laukus no sausuma

CC0 / pixabay / Klimata izmaiņas
Klimata izmaiņas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas fermeri gandrīz nemaz neapdrošina laukus, apdrošināšanas kompānijas gandrīz nepiedāvā šādus pakalpojumus, savukārt laikapstākļi šogad atkal draud atstāt valsti bez ražas.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Nepieciešams modelēt fermeru atbalsta mehānismu, lai veicinātu lauku apdrošināšanu plūdu vai sausuma gadījumiem, paziņoja premjerministrs Māris Kučinskis LTV intervijā programmai Rīta Panorāma.

Šonedēļ Kuldīgas novada dome palūdza Latvijas Ministru Kabinetam izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecībā: lietus lielākajā daļā novada pēdējo reizi lijis 3. maijā, un ilgstošā sausuma dēļ cietuši gan graudu audzētāji, gan lauksaimnieki, gan lopkopji.

Фермерское хозяйство - Sputnik Latvija
Ganības deg, lopi iet bojā, dārzi kalst: Latvijas fermeri lūdz palīdzību

Pērn ārkārtas stāvoklis lauksaimniecības sektorā tika izsludināts Latgalē, Vidzemes un Zemgales daļās stiprā lietus dēļ, kurš noveda pie plūdiem. Šī paša iemesla dēļ situācija mežsaimniecībā tika atzīta par katastrofisku visā Latvijā.

Uz jautājumu par iespēju izsludināt ārkārtas stāvokli Kučinskis atbildēja, ka pats par sevi šāds paziņojums neko nenozīmē. Galvenais ir atrast problēmu risinājumu.

Pēc viņa sacītā, šobrīd jāpadomā par divām lietām. Pirmkārt, jāsavāc informāciju par radušos situāciju, kaut gan aprēķināt zaudējumus šoreiz varētu būt grūtāk, nekā pēc plūdiem. Otrkārt, jāvienojas un jāmodelē, iespējams, atbalsta mehānisms, kas ļaus veicināt lauku apdrošināšanu.

Zemkopības ministrijas dati par pērno rudeni liecina, ka Latvijā apdrošināti bija tikai 3,75 lauku, Latgalē — 0,17%. Kompensāciju dabas stihijas gadījumos piedāvāja tikai divas polises.

Ziņu lente
0