Ukrainu gaida katastrofa – tagad Eiropa ir vainīga

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasМарш в Киеве, архивное фото
Марш в Киеве, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas varas iestādēm nav miera pastāvīgos ienaidnieku un vainīgo meklējumos. Šoreiz Augstākās Radas deputāts, "Par dzīvi" partijas līderis Vadims Rabinovičs apsūdz jau pašu Eiropu tā dēļ, ka Ukrainā briest katastrofa.

RĪGA, 18. jūnijs – Sputnik. Pēc politiķa sacītā, vēsta RIA Novosti, Eiropas valstis "ekonomiskās palīdzības aizsegā cenšas izlaupīt Ukrainas nacionālos dārgumus".

Президент Литвы Даля Грибаускайте - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Grībauskaites plāns" pret korupciju Ukrainā

"Pie mums, dārgie ukraiņi, briest katastrofa. Mēs tagad ne jau vienkārši vēlēsim jaunu valdību. Es vēlos teikt, kas notiek mūsu valstī: tagad pa kluso Nacionālā banka izmaksājusi 455 miljonus dolāru SVF, mums pateica, Eiropa mums dod miljardu eiro, taču aizmirsa piebilst, ka viņi lūdz atcelt aizliegumu apaļkoku izvešanai. Tātad atkārtoju, Eiropa dāsni mums dod miljardu, kuru mēs uzreiz atgriežam procentos starptautiskajām organizācijām, un par to mums jāzaudē Karpati. Vai tā tiešām ir līdzvērtīga apmaiņa? Es domāju, ka nē," — sūrojas parlamentārietis.

Paskaitīja – palaida asaru

Jau nekautrējoties izteicienos un pēkšņi aizmirstot saukli — "Украина — це Эуропа!", Rabinovičs nosauca Kijevai piešķirto kredītu par "noziedzīgu" un paziņoja, ka pieņemt to var tikai "noziedznieks".

Просмотр телевизора - Sputnik Latvija
Ukraina spiesta translēt pasaules čempionātu futbolā parādu dēļ

Deputāts minēja skaitļus, saskaņā ar kuriem līdz 2018. gada beigām Ukrainai jāizmaksā 12,5 miljardi dolāru, 2019. gadā neatkarīgi no tā, kas uzvarēs gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, – 12,1 miljardi dolāru, savukārt līdz 2020. gada beigām vēl 10,2 miljardi. Kopumā, pēc deputāta aprēķiniem, Kijeva būs spiesta parādos samaksāt 117 miljardus dolārus. Turklāt Rabinovičs pauda viedokli, ka par vienīgo izeju no šīs krīzes varētu kļūt defolts.

"Šajā cilpā un slazdā mūs iedzina: 117 miljardi! Tā ir ekonomika, kas ir nolemta uz izgāšanos, tā ir mirusi hipotēka. Jebkura organizācija, kurai ir pat ne dators, bet gan koka skaitīšanas dēlis, var viegli aprēķināt, ka Ukraina nav spējīga atgriezt šo naudu. Jūs cenšaties nožņaugt mūs līdz galam, pēc tam sagraut mūsu ekonomikas sistēmu, lai nosistu mūs līdz galam, lai reizi un par visām reizēm notukšotu mūsu valsti," — taisni paziņoja politiķis, aicinot valsts varas iestādes pārstāt "dejot līdzi SVF stabulītei".

Situācija tomēr nebūt nav tik viennozīmīga

Секретарь Совета национальной безопасности и обороны Украины Александр Турчинов - Sputnik Latvija
Ukraina apsūdz Rietumus par dubultiem standartiem "Ziemeļu straumes 2" dēļ

Pēc Eiropas Komisijas domām, Ukrainas varas iestādes joprojām nav izpildījušas pat tos nosacījumus korupcijas apkarošanas ietvaros, kuri tika noteikti vēl iepriekšējā makrofinanšu atbalsta programmā.

Ukrainas ierēdņu alkatība apdraud pašas Ukrainas valstiskuma pastāvēšanu. Eiroparlamenta sēžu laikā korupcija tika nosaukta par galveno šķērsli turpmākai Eiropas finanšu palīdzības īstenošanai Kijevai. Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) četru gadu palīdzības programma paredz 17,5 miljardu dolāru piešķiršanu Ukrainai. 2015. gada martā tika īstenots pirmais naudas pārskaitījums piecu miljardu dolāru apmērā, tā paša gada augustā — otrais naudas pārskaitījums 1,7 miljardu dolāru apmērā. 2016. un 2017. gadā Ukraina saņēma divus naudas pārskaitījumus – katrs miljardu dolāru apmērā.

Ziņu lente
0