Kučinskis priecājas par indiešu studentu skaita pieaugumu Latvijā

© Valsts kanceleja/ State ChancelleryLatvijas premjerministrs Māris Kučinskis tiekas ar delegāciju no Indijas, ko vada parlamenta apakšpalātas spīkeris Sumitra Mahadžāns
Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis tiekas ar delegāciju no Indijas, ko vada parlamenta apakšpalātas spīkeris Sumitra Mahadžāns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augstākās izglītības eksports ir viena no Latvijas prioritātēm, pauda premjerministrs Māris Kučinskis, tiekoties ar delegāciju no Indijas.

RĪGA, 15. jūnijs — Sputnik. Premjerministrs Māris Kučinskis atzinīgi vērtē ārvalstu studentu skaita pieaugumu Latvijā — augstākās izglītības eksportu viņš nosauca par vienu no valsts prioritātēm, vēsta tvnet.lv.

Vakar, 14. jūnijā Latvijas valdības vadītājs tikās ar  Indijas parlamenta apakšpalātas priekšsēdētāju Sumitru Mahadžānu un Indijas parlamenta deputātu delegāciju.

Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
Nacionālais bloks uzstājas pret studentiem no Indijas: viņi te kebabus taisa, nevis mācās

Kučinskis augstu novērtēja aktīvo politisko dialogu ar Indiju gan divpusējo, gan Eiropas Savienības ietvaros. Kučinskis uzsvēra, ka Latvijas un Indijas starpā veidojušās lieliskas attiecības ar nozīmīgu sadarbības potenciālu ekonomiskās sadarbības, kā arī izglītības un kultūras jomās.

Politiķis atgādināja, ka patlaban Latvijā strauji pieaug indiešu studentu skaits — 2017./18. mācību gadā augstskolās studēja 1233 studenti no Indijas — lielākā ārvalstu studentu grupa valstī.

"Priecāsimies turpināt darbu ar Indijas pusi pie sadarbības programmas augstākās izglītības jomā, kā arī par nolīgumu par studentu pētnieku un akadēmiskā personāla apmaiņu. Šo līgumu parakstīšana ļautu veiksmīgāk izvērst sadarbību izglītības jomā," — teica Kučinskis.

Tikšanās laikā tika apspriestas tālākās attiecību attīstības iespējas tranzīta un investīciju jomās ostu termināļos un loģistikas centros.

Iepriekš nacionālistiski noskaņotie Latvijas politiķi pauda bažas par to, ka Latvijā ieradīsies liels skaits studentu no Indijas un Pakistānas, kuri braucot nevis studēt, bet gan "taisīt kebabus". Saeimas deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) debatēs par ārvalstu pētnieku, praktikantu un studentu piesaistīšanu Latvijā pat ierosināja noteikt kvotu ārzemju studentu uzņemšanai Latvijas augstskolās — 3500 cilvēkus. Taču ierosinājums netika atbalstīts. Ekonomikas ministrija uzsvēra, ka augstākās izglītības eksports ir viena no jomām, kas palīdz attīstīt Latvijas ekonomiku.

Pēc ievērojamas Krievijas kravu daļas aiziešanas no Latvijas ostām valsts ar cerībām skatās uz sadarbību tranzīta jomā ar Indiju un Irānu.

Šengenas vīza pasē - Sputnik Latvija
Kā sēnes pēc lietus: Latvijas iedzīvotāji apspriež Indijas un Ķīnas pilsoņu "vīzu bumu"

Janvārī Latvijas tranzīta sektora pārstāvji — Latvijas dzelzceļš, Rīgas brīvosta un Ventspils brīvosta — apmeklēja transporta un loģistikas izstādi Transport Logistic India!, kurā tika apspriesti kravu piesaistes jautājumi. Latvijas piedāvājumi partneriem Indijā ietver ne tikai dziļūdens ostas un dzelzceļa sakarus preču tranzītam uz Indiju un no tās, bet arī iespēju Indijas uzņēmējiem veidot savus loģistikas centrus Latvijā.

Decembra beigās Rīgu apmeklēja Irānas loģistikas kompānijas Railway Transportation Co vadība. Vizītes ietvaros tika parakstīts memorands ar LDz Loģistika par sadarbību. Tas paredz kopīgu darbu jaunu maršrutu sagatavošanai un testēšanai no Indijas un Irānas.

Latvijas sadarbība ar Irānu un Indiju dzelzceļa pārvadājumu un multimodālo loģistikas pakalpojumu jomā iepriekš tika apspriests Sadraudzības dalībvalstu dzelzceļa transporta padomes sēdē 2017. gada 19.-20. oktobrī Rīgā.    

Ziņu lente
0