Taksometriem atceļ cenu griestus: Rīgā pieauguši tarifi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konkurences padome norāda, ka taksometri ir tāds pats komercpakalpojums kā jebkurš cits, un maksimālo cenu noteikt nedrīkst.

RĪGA, 13. jūnijs — Sputnik. Sākot ar šī gad 1. jūniju pašvaldības vairs nevar noteikt taksometru pakalpojumu cenu grieztus, tagad tarifs ir elastīgs un var būt atkarīgs no mašīnas izsaukuma laika un virziena, vēsta LTV7 Krievu apraide raidījumā "Šodien vakarā".

Kopš mēneša sākuma sociālajos tīklos parādījies daudz klientu atsauksmju sakarā ar jaunajiem tarifu noteikšanas noteikumiem.

Taksometrs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
No lidostas līdz Rīgai par 70 eiro: pilsētas dome saņem sūdzības par taksometriem

"Pulkstenis divi naktī, lidosta RIX: Taxify brīdina par paaugstinātiem tarifiem, taču nevienas pieejamas mašīnas nav. Panda — arī mašīnu nav. Lieku Yandex — rezultāts tas pats," stāsta kāds no lietotājiem.

"Vakar vakarā Yandex pasūtīju — Mols — Pļavnieki. No sākuma paskatījos izmaksas — 2.30, pasūtīju pēc 5 minūtēm — 1.90 eiro," stāsta cits.

"Taxify peldošs. Panda tādēļ pārslodze no 1. datuma. Un Panda fiksētie arī kļuvuši dārgāki," paziņoja trešais.

"Mums brīvdienās naktī arī Taxify taksists skaidroja, ka iztaisīti koeficienti sastrēgumstundām un noslogotiem virzieniem. Savukārt svārstīgās cenas pamanīju jau pirms mēneša: vienā un tajā pašā rīta virzienā cena mainās no 2.10 līdz 3.70, viens un tas pats laiks, viens un tas pats maršruts gan Yandex, gan Taxify," salīdzināja tarifus vēl kāda taksometru kliente.

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas direktors Ivo Ošenieks paskaidroja, ka taksisti sen pieprasījuši atcelt cenu grieztus.

"Taksometru nozare ir tirgus pakalpojums, neregulējama nozare. Savukārt ar cenu grieztiem iznāca, ka izdevumi — degvielas cenas, vadītāju alga un t.t. — auga, savukārt cenu griezti nemainījās. Tādēļ nozare arī iestājās par pašvaldību cenu regulēšanas atcelšanu," atzīmēja Ošenieks.

Taču izmaiņas nenozīmē, ka taksisti tagad varēšot noteikt jebkādas cenas, tarifu politikai katrā taksometru kompānijā jābūt skaidri deklarētai.

"Tarifi var būt atšķirīgi — piemēram, aprēķinātiem uz sastrēgumstundu vai svētkiem. Taču pārsniegt šos tarifus vadītājam jau nav tiesību," uzsvēra Ošenieks.

Аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Nevēlas vest uz Mārupi un nosaka negodīgas cenas: lidostas Rīga vadītāja par taksometriem

Tāpat viņš pastāstīja, ka uz mašīnas durvīm jābūt norādītam maksimālajam tarifam, kuru varētu pieprasīt kompānija.

"Ja viņš (vadītājs — red.) prasa par braucienu mazāk — tās ir viņa tiesības. Problēmas parādās, kad tiek pārsniegts maksimālais tarifs. Ja deklarēts viens tarifs, savukārt vadītājs paziņo: "Es no lidostas līdz centram vedīšu jūs tikai par 25 eiro", tad šādu vadītāju nepieciešams saukt pie atbildības," paskaidroja Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas vadītājs.

Vislabāk ir pirms brauciena precizēt cenu pie dispečera, savukārt ja aptur taksometru uz ielas — cenu pavaicāt vadītājam, tad var izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem.    

Ziņu lente
0