VVC: autobusa maršrutam jābūt latviešu valodā, lai arī tas ir starptautisks reiss

© Foto : Rīgas starptautiskā autoostaЗдание Рижского автовокзала
Здание Рижского автовокзала - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ecolines vadītājs Andris Podgornijs apgalvo, ka visi uzraksti autobusu logos veidoti saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem, taču, ja tas ir starptautisks autobuss, uzraksts būs citā valodā atbilstoši šīs valsts likumdošanai.

RĪGA, 8. jūnijs — Sputnik. Citās valstīs reģistrētajiem starptautiskajiem autobusiem, kuri pārvietojas Latvijas teritorijā, maršruta nosaukumam jābūt latviešu valodā, uzskata Valsts valodas centrs (VVC).

Встреча министров транспорта России и Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Briesmīgie burti: kas šausmināja Latvijas patriotus Krievijas ārlietu ministra vizītē

Latvijas televīzijas programmas "Ceturtā studija" skatītāji atzīmēja, ka autobusos izvietotā informācija sagatavota latviešu, lietuviešu un krievu valodās.

Valdības normatīvie akti paredz, ka regulārajos starptautiskajos reisos informācija par maršrutu jāsniedz valsts valodā, neatkarīgi no tā, vai informācija sniegta uz plāksnītes vai elektroniskajā tablo, paziņoja VVC Valodas kontroles departamenta vadītāja Ingrīda Bērziņa.

Taču pārvadātāji uzskata, ka rīkojas saskaņā ar noteikumiem. Ecolines vadītājs Andris Podgornijs apgalvo, ka visi uzraksti autobusu logos veidoti saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem. Taču gadījumā, ja tas ir starptautisks autobuss, piemēram, no Krievijas vai Igaunijas, "uzraksts būs citā valodā, atbilstoši šīs valsts likumdošanai".

Tomēr VVC viedoklis ir citāds – neatkarīgi no autobusa reģistrācijas vietas, maršrutam jābūt rakstītam latviešu valodā, ja tas pārvietojas pa Latvijas teritoriju.

Latvijā dzīvo gandrīz divi miljoni cilvēku. Krievu valodā runā aptuveni 40% valsts iedzīvotāju, taču tai ir piešķirts svešvalodas, pat ne reģionālās valodas statuss.

Kafijas tase un kases čeki - Sputnik Latvija
Kafejnīcas īpašnieks spiests atlaist sevi no darba pēc VVC inspekcijas

Šī gada janvārī VVC pat laida klajā lietotni "Valodas draugs". Jebkurš lietotājs tagad var nosūtīt informāciju par valodas normu pārkāpumiem vai uzslavēt par latviešu valodas lietošanu.

Šī gada martā Latvijā darbu sāka serviss "Yandex.Taxi". Taču jau pirmajā darba dienā parādījās neapmierināti klienti, kuri bija sašutuši par to, ka atskaites par braucienu sniegtas krieviski. Kāda Latvijas iedzīvotāja pauda sašutumu savā mikroblogā Twitter un atzīmēja publikācijā arī VVC. Centra darbinieki nekavējoties ziņoja, ka informācija saņemta un sākta pārbaude.

Ziņu lente
0