Intervija

Pankratovs par krievu kopienas traģēdiju: Latvija pārvēršas par Guantanamo cietumu

© pixabayСпецслужбы
Спецслужбы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc Krievija nesteidz glābt no iznīcināšanas vienu no savām lielākajām kopienām, kāpēc Latvijai vajadzīgs VDD, kas saista Nilu Ušakovu un Tatjanu Ždanoku un kas tā tāda ir – "Baltijas viltība"? Par visiem šiem jautājumiem pastāstīja politiķis un tiesībsargs Ruslans Pankratovs.

RĪGA, 8. jūnijs — Sputnik. Politiķis un tiesībsargs, Rīgas domes bijušais deputāts Ruslans Pankratovs intervijā politologam un žurnālistam Armenam Gasparjanam radio Sputnik atbildēja uz jautājumiem par notiekošo krievu kopienā Latvijā un par to, kāda nākotne gaida krievvalodīgos šajā valstī.

Первомайская демонстрация Штаба защитников русских школ в Риге - Sputnik Latvija
Nākamais likums – dzemdēt uzreiz latviešus: kāpēc krievvalodīgie iziet ielās

Runājot par krievvalodīgo aktīvistu vajāšanu Latvijā, Pankratovs atzīmēja, ka, pēc viņa domām, Drošības policija, kas tagad kļuvusi par Valsts drošības dienestu (VDD), nerīkojas pēc savas gribas, – tā pilda britu un amerikāņu specdienestu pavēles.

"Skaidrs, ka Latvijas specdienests nemaz nav patstāvīgs. Viņi nestrādā tieši, viņi saņem direktīvas. Viņiem teikts rīkoties skarbi, un tā viņi izdarīja. Iznāk skandaloza pretruna konstitūcijai," – teica Pankratovs.

Slepenais aģents

Teikto viņš ilustrēja ar stāstu par tiesībsarga Aleksandra Gapoņenko arestu. Pankratovs atgādināja, ka Drošības policijā, kas rīkojas pēc CIP rīkojuma, Gapoņenko sists un spīdzināts – jau šis fakts vien ir likumu un tiesisko normu pārkāpums.

"Ar noteikumu saglabāt anonimitāti informācijas avots IeM pastāstīja, ka Latvijas specdienesti izmanto spīdzināšanu. Protams, ne jau tā, kā amerikāņu cietumā Guantanamo. Nespārda kājām no rīta līdz vakaram, taču… Es uzskatu, ka krievu aktīvistu aizturēšanas un aresti Latvijā notiek, ņemot vērā to, ka CIP darbinieki piesedz savu aģentu – Rīgas mēru Nilu Ušakovu," – apgalvoja Pankratovs.

Šo versiju viņš argumentēja: lieta tāda, ka Latvijas Krievu savienības (LKS) līdere Tatjana Ždanoka, kā arī tiesībsargi Gapoņenko, Vladimirs Lindermans un žurnālists Jurijs Aleksejevs parādīja, ka spēj vest līdzi cilvēkus, un sāka augt LKS popularitāte.

Aleksandrs Gapoņenko - Sputnik Latvija
Gapoņenko sniedzis interviju no cietuma: varasiestādes grib aizbāzt man muti

"Visdrīzāk LKS sāka konkurēt ar Nila Ušakova partiju "Saskaņa". Atlika paskatīties, kas ir LKS ideologi, – Gapoņenko un Lidermans, un izsist šos pamatus zem Ždanokas kādām. Amerikāņi nevar pieļaut, ka Ušakovs netiktu Saeimā, taču izskatās tieši tā," – skaidroja Pankratovs.

Jāpiebilst, ka reitings maijā, neskatoties uz "Saskaņas" popularitātes mazināšanos, liecina: partija vēl joprojām saņem lielāko balsu skaitu, bet LKS vēl tālu atpaliek no pirmā piecnieka.

Taču Pankratovs uzskata, ka "Saskaņas" reitings vēl saņems dažus triecienus. Runa ir par Ušakova izteikumiem nebūt ne krievu labā, piemēram, Rīgas mēra runu, kurā viņš netieši atzina Latvijas okupāciju, un viņa braucienu uz Ameriku. Pankratovs atgādināja, ka Ušakovs esot noslēdzis līgumu ar ļoti spēcīgu polittehnologu no ASV, ar kuru plānots īstenot priekšvēlēšanu kampaņu.

"Viņi lobēs, viņi mēģinās izspiest cauri. Vēl vairāk, esmu pārliecināts, ka vēlēšanas būs falsificētas, jo ar to, ko redzam pašlaik," Saskaņa" Ušakova vadībā ir lemta nāvei. Latvieši par to nebalsos, bet mūsējie… Nu, var jau būt, ka kādam patīk kaķīšu partija," – ironiski piezīmēja Pankratovs.

Gasparjans pavaicāja Pankratovam, kāpēc Ušakovam un amerikāņu specdienestiem vajadzētu izmantot tik sarežģītu shēmu, tādējādi "piespiest pie sienas" LKS, arestējot šīs partijas locekļus, ja iespējams elementāri sarīkot debates, kurās prasmīgi speciālisti nomelnos Ždanokas partiju.

Gasparjanu visvairāk ieinteresēja Gapoņenko arests, kam, pēc viņa domām, vajadzēja saliedēt krievvalodīgos Latvijā un sniegt pretēju efektu – ne par labu Ušakovam vai jebkam citam.

"Pareizi, taču, šķiet, tik tālu uz priekšu Latvijas valdība nedomā. Viņi vienkārši gribēja sarīkot tādu "spiedienu". Bet Gapoņenko publicēja grāmatu "Latvija, ko esam zaudējuši" un pēc tam vēl uzņēma filmu, ar ko satricināja tieši latviešu prātus. Neviens nedomāja, ka Gapoņenko salūzīs un viņa aresta dēļ sāksies protesti," – paskaidroja Pankratovs.

Krievi un "fašistiskie Rietumi"

Politiķis atzīmēja, ka tiesībsargi Latvijā gaida ANO reakciju šajā situācijā. Viņš uzsvēra, ka ir jāuzlauž siena, ar kuru Rietumi norobežojušies no mazākumtautību problēmām Austrumeiropā.

"Ir jāatzīst, ka Rietumi ir atklāti fašistiski," – uzsvēra Pankratovs.

Politiķis nožēloja arī Krievijas Federācijas nepietiekamo atbalstu. Pēc viņa domām, Krievija nepieņem lēmumus, kuri varētu ietekmēt situāciju.

Татьяна Жданок на пикете у здания Полиции безопасности против ареста Александра Гапоненко - Sputnik Latvija
Drošības policija ierosinājusi lietu pret Tatjanu Ždanoku

"Ja krieviem izdarīt kādu draņķību, jāiestājas sekām – tiesiskām, ekonomiskām, administratīvām, jebkādām," – uzskata politiķis.

Pankratovs atzīmēja, ka Krievija turpina sadarboties ar Latviju, neskatoties uz visām problēmām. To viņš ieskaitīja "Baltijas viltību" kategorijā: no vienas puses valdība cenšas piespiest pie sienas krievu tautības iedzīvotājus un sauc krievvalodīgos par utīm, bet no otras puses – piedāvā Krievijai strādāt kopā un izmantot visus esošo potenciālu. Atliek tikai atsaukt atmiņā situāciju ar tranzītu un graudu glabātavām.

Gasparjans sarunā ar Pankratovu norādīja, ka problēmu rada apsvērums: jebkādu atbildes pasākumu rezultātā vispirms cietīs krievu tautības cilvēki Latvijā.

"Piekrītu tam, ka atbildes trūkums nozīmē piekrišanu. Taču ir arī sliktāks vēstures iznākums, jo cietīs krievu iedzīvotāji. Tūlīt pat iznāks nākamais Saeimas darbonis un nosauks krievus Latvijā par piekto kolonnu," – piezīmēja Gasparjans.

Politologs atgādināja, ka ik reizi, kad Krievija sāk valsts līmenī pievērst uzmanību problēmām pēcpadomju teritorijā, nekavējoties seko kolektīvo rietumu reakcija, un Krievijas piezīmes tiek dēvētas par "rupju iejaukšanos neatkarīgu valstu, Eiropas Savienības locekļu darīšanās".

Gasparjans ierosināja pavērot problēmu no Latvijā dzīvojošo krievvalodīgo viedokļa un painteresējās, kāpēc krievi nevar paši sevi aizstāvēt un izturas inerti.

"Nesaprotu šos cilvēkus. Viņiem patīk pievilties. Paskatieties uz to pašu krievu skolu reformu – Ušakovs palūdza nepiedalīties mītiņos, citādi sākšoties represijas, un viņi piekrituši. Laiks sarēķināt, cik būs divi plus divi," – atbildēja Pankratovs.

Viņš uzskata, ka Latvijā dzīvojošo krievu inertums ir nelaime, un atzīmēja, ka krievu bailes no soļiem, kas, iespējams, tiks sperti pret viņiem, ir neizskaidrojamas, tāpat kā cilvēku lētticība.

Nerausti lāci aiz ūsām

"Taču es kliedzu no visām tribīnēm: tas ir tikai šķitums, ka krievi ir inerti. Jūs tiktāl raustīsiet lāci aiz ūsām, ka vienreiz kāda vecmāmiņa ņems rokās dakšas un visiem tiks papilnam. Taču pagaidām problēma ir tā, ka lielākā krievu kopiena Eiropā vienlaikus ir arī visvairāk sašķelta," – pastāstīja Pankratovs.

Politiķis atzīmēja, ka nevar pat iedomāties, kā pašlaik panākt, lai cilvēki saliedētos ap kādu ideju un mudinātu tos, kuri varētu aizsargāt viņu tiesības. Turklāt, pēc Pankratova domām, puse krievu jau ir noticējusi Ušakovam, bet otra puse baidās no specdienestiem.

"Drošības dienesti biedē, vervē, diskreditē. Jā, tas notiek," – uzsvēra Pankratovs.

Politiķis uzskata, ka pašreizējā posmā vienīgā izeja ir krievvalodīgo aktīvistu darbības turpināšana, kam jāstrādā ar mērķi saliedēt sabiedrību.

"Ir kopēja lieta, un tās dēļ var apslāpēt jebkuras ambīcijas, pretenzijas un godkāri. Es ceru uz labāko," – piebilda Ruslans Pankratovs.

Ziņu lente
0