Sīrija, Donbass un "Ziemeļu straume": kādus jautājumus apsprieda Putins un Kurcs

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents V.Putins tikās ar Austrijas kancleru S.Kurcu
Krievijas prezidents V.Putins tikās ar Austrijas kancleru S.Kurcu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas valsts vadītājs atzīmēja, ka pārrunas ar Austrijas kancleru aizritējušas draudzīgā atmosfērā.

RĪGA, 6. jūnijs — Sputnik. Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Austrijas kanclera Sebastiana Kurca tikšanās notika otrdien Vīnē. Puses apsprieda starptautiskos jautājumus, kā arī divpusējo attiecību aspektus, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Vīne gatava palīdzēt Damaskai

Austrija paudusi gatavību sniegt humanitāro palīdzību karā cietušajai Sīrijai. Valsts vēlas, lai bēgļi no Sīrijas, kuri pašlaik uzturas Eiropā, varētu droši atgriezties dzimtenē.

"Ja Eiropa vēlas, lai migrantu plūsma uz Eiropu, tostarp arī no Sīrijas, no kaimiņvalstīm, samazinātos, ir jāpalīdz cilvēkiem atgriezties savās mājās," — paskaidroja Putins pēc sarunas.

Viņš atzīmēja, ka bēgļiem ir jāpalīdz sakārtot dzīvi savā valstī.

Situācija Donbasā

Puses apsprieda arī bruņoto konfliktu Ukrainas austrumos. Putins informēja Austrijas kancleru par to, kāds ir viņa viedoklis jautājumā par situāciju Donbasā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins  un Austrijas kanclers Sebastiāns Kurcs - Sputnik Latvija
Putins Vīnē apspriedīs gāzes tranzīta drošību caur Ukrainu

"Es informēju federālo kancleru par to, kāds ir Krievijas viedoklis par tālākajām iespējām noregulēt situāciju Donbasā," — pastāstīja Putins un atzīmēja, ka Maskava un Vīne ir vienisprātis — konfliktā iesaistītajām pusēm ir jāpilda Minskas protokolo.

Savukārt Austrijas kanclers pauda cerību, ka Krievija kā lielvalsts spēj ieguldīt savu artavu miera atjaunošanā gan Sīrijā, gan Ukrainā.

"Mēs ceram, ka Krievija sniegs savu ieguldījumu, lai cilvēki patiešām nodzīvotu līdz tam, ko viņi tik ļoti gaida, — līdz brīdim, kad iestāsies miers," — uzsvēra Kurcs, komentējot apspriedes rezultātus.

Kas notiks ar "Ziemeļu straumi 2"?

Krievija un Austrija turpinās darbu ar mērķi paplašināt sadarbību enerģētiskajā sfērā. Projekta "Ziemeļu straume 2" īstenošana turpinās, paziņoja Putins.

Somijas robeža - Sputnik Latvija
Somija pasargāja pierobežas sadarbību ar Krieviju no sankcijām

"Federālā kanclera kungs apstiprināja, ka Austrijas valdība šo projektu kā tīri ekonomisku novērtē pozitīvi," — uzsvēra Krievijas prezidents.

Putins atzīmēja, ka tikšanās aizritējusi draudzīgā atmosfērā un pateicās Austrijai par silto uzņemšanu. Pārrunu noslēgumā puses parakstīja virkni dokumentu. Piemēram, tika parakstīts protokols par grozījumiem Austrijas un Krievijas konvencijā par izvairīšanos no dubultas nodokļu aplikšanas.

Pirms sarunas ar Kurcu Krievijas prezidents tikās ar Austrijas valsts vadītāju Aleksandru van der Bellenu. Valstu vadītāji bija vienisprātis par to, ka Eiropa, tāpat kā Krievija vēlas atjaunot pilna formāta attiecības.    

Ziņu lente
0