Putins Vīnē apspriedīs gāzes tranzīta drošību caur Ukrainu

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins un Austrijas kanclers Sebastiāns Kurcs
Krievijas prezidents Vladimirs Putins  un Austrijas kanclers Sebastiāns Kurcs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstnieks Austrijā Dmitrijs Ļubinskis atgādināja, ka Vladimirs Putins runāja par gatavību saglabāt šādu tranzītu noteiktā apjomā.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Krievijas gāzes tranzīta drošības temats caur Ukrainu tiks apspriests Vīnē Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizītes laikā 5. jūnijā, paziņoja RIA Novosti intervijā Krievijas vēstnieks Austrijā Dmitrijs Ļubinskis.

Viņš atzīmēja, ka Krievijas gāzes tranzīta jautājums caur Ukrainu tiek apspriests gan Krievijas un Austrijas abpusējo sakaru gaitā, gan plašākos formātos.

Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
Ukraina lūgta pārtraukt pārmetumus Vācijai par "Ziemeļu straumi 2"

"Jautājums paliek jau sen un ir atkarīgs no daudziem faktoriem, tostarp, no Kijevas gatavības nodrošināt šo piegāžu drošību, un tas ir galvenais faktors lēmumu pieņemšanai mūsu Eiropas partneru, attiecīgo enerģētikas koncernu vadību līmenī. Par gatavību saglabāt šādu tranzītu noteiktos apjomos runāja Krievijas Federācijas prezidents, tādēļ šis temats, laikam, arī tiks apspriests," pateica Krievijas vēstnieks.

Spēkā esošais Krievijas gāzes tranzīta līgums caur Ukrainu beidzas 2019. gada beigās. Maijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins preses konferences laikā pēc tikšanās ar VFR kancleri Angelu Merkeli paziņoja, ka gāzesvada "Ziemeļu straume 2" projekta palaišana neparedz Krievijas gāzes tranzīta pārtraukšanu caur Ukrainu uz ES, un šīs piegādes tiks turpinātas ar ekonomisku saprātību.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzesvada cauruļu celtniecību ar kopējo jaudu līdz 55 miljardiem kubikmetru gāzes gadā no Krievijas piekrastes caur Baltijas jūru līdz Vācijai. Jauno cauruļvadu plānots uzbūvēt blakus esošajai "Ziemeļu straumei". Aprīlī Gazprom valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers teica, ka Gazprom varētu saglabāt gāzes tranzītu caur Ukrainu pēc 2019. gada 10-15 miljardu kubikmetru gāzes apjomā gadā, ja Ukraina pierādīs jaunā līguma ekonomisko saprātību.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Vācija atbildējusi uz ASV draudiem ieviest sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka Naftogaz ir gatava saglabāt Krievijas gāzes tranzīta likmi caur Ukrainu no 2020. līdz 2028. gadam apmēram līdzšinējā līmenī, taču Gazprom ir jāpiekrīt 110 miljardu kubikmetru gāzes transportēšanai gadā un tarifu palielināšanai 2018. un 2019. gadā par trešdaļu — kopumā par 2,3 miljardiem dolāru.

Ja Gazprom uzstās uz tarifu samazināšanas vai atteiksies garantēt gāzes transporta sistēmas slodzi par 110 miljardiem kubikmetru, Naftogaz vēlas pieprasīt arbitrāžā GTS vērtības zaudēšanas kompensāciju par nepilnu investīciju atmaksāšanos.

Vērtības zaudējums ar 1 dolāra tarifu un līdz 13 miljardiem kubikmetru tranzītu Naftogaz vērtē 11 miljonos dolāru, ar esošo tarifu un 65 miljardu kubikmetru tranzītu — 6 miljardos dolāru.

Ukrainas karogs pie parlamenta ēkas Kijevā - Sputnik Latvija
Ukrainas ĀM: Vācija uzurpē privilēģijas ar Nord Stream 2 palīdzību

Februāra beigās arbitrāža Stokholmā apmierināja Naftogaz prasību pret Gazprom sakarā ar prasību par tranzītu uz 4,673 miljardu dolāru tranzītu, summējot divus tiesāšanās procesus, Krievija kompānijai ir jāizmaksā Ukrainas kompānijai 2,56 miljardus ASV dolārus. Pagājušajā otrdienā Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņoja par šīs summas piespiedu atsavināšanas procesa sākumu no Nord Stream AG un Nord Stream 2 AG akcijām Šveicē.

Otrajā martā Gazprom nosūtīja Naftogaz oficiālu paziņojumu par līgumu laušanas procedūras sākumu. Marta beigās Gazprom un Naftogaz sarīkoja pārrunas par gāzes piegādes un tranzīta līgumu laušanu.    

Ziņu lente
0