Latvijas valdība turpinās karu ar televīziju un internetu

CC0 / pxhere / Телевизор
Телевизор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad Latvijas valdība gatavojas cīnīties ar precizitāti un neitralitāti ziņu un informatīvi dokumentālo raidījumu jomā.

RĪGA, 31. maijs — Sputnik. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komitejas locekļi atraduši jaunu iespēju attīrīt ziņas un televīzijas pārraides Latvijā no nepatiesas informācijas, ziņo Mixnews.lv.

Saeimā tiks iesniegti Elektronisko mediju likuma grozījumi, kuru mērķis ir stiprināt informācijas telpu Latvijā. Grozījumus plānots izskatīt jau šodien, 31. maijā.

Aiziet no maldu teritorijas

Elektronisko mediju likumu plānots papildināt ar "neitralitātes un precizitātes principu" – kompānijām tiks uzlikts pienākums ziņu un informatīvi dokumentālajos raidījumos izklāstīt faktus tā, lai nemaldinātu tīšam auditoriju, tāpēc izplatāmās nepatiesās informācijas apjomam būtu jāsamazinās.

Televizora tālvadības pults - Sputnik Latvija
Viedoklis
Teju nav aizmirsts, ar ko viss sācies: cīņa pret Krievijas propagandu Latvijā

Plānots paplašināt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) funkcijas, lai padome varētu bloķēt interneta resursus ar nelegālu televīzijas translāciju. Tāpat NEPLP ar jaunā likumprojekta palīdzību varēt ierobežot to televīzijas programmu translēšanu Latvijā, kas bloķētas jebkurā citā Eiropas Savienības valstī uz naida kurināšanas pamata. Tiesa, vispirms NEPLP nāksies novērtēt iemeslus, kuru dēļ minēto lēmumu pieņēmusi cita valsts, izskatīt lietas apstākļus, kā arī uzklausīt konkrētā TV kanāla pārstāvju viedokli.

Vēl viens likumprojektā iekļautais ierosinājums Latvijai izmaksās apmēram 14 miljonus eiro gadā: plānots nodrošināt sabiedrisko mediju izeju no reklāmas tirgus no 2021. gada. Šāds solis sperts ar mērķi padarīt sabiedriskos medijus neatkarīgākus.

Mediju tīrīšana Latvijā

Šī gada aprīlī Nacionālā apvienība valdošo partiju koalīcijas sanāksmē Nacionālā apvienība piedāvāja vienoties par kopīgu Krievijas telekanālu ierobežošanas plānu Latvijas teritorijā, lai, pēc NA priekšsēdētāja Raivja Dzintara domām, efektīvi veiktu pasākumus informācijas telpas aizsardzībai.

Maija sākumā Latvijas Saeima nodeva komisijām izskatīšanai likuma grozījumus, kuri paredz: televīzijas pakalpojumu pamata paketēs 90% satura jābūt ES valodās. Rezultātā tiek izslēgta translācija krievu valodā.

Saeimas spīkere Ināra Mūrniece pauda nožēlu par to, ka vidutāji, kuri nodrošina televīzijas pakalpojumus, piedāvā kabeļtelevīzijas operatoriem tikai paketes ar noteiktām programmām, kuru vidū noteikti ir Krievijas kanāli. Mūrniece atzīmēja, ka tāda prakse jāpārtrauc un NEPLP jāatļauj aktīvāk izmantot Latvijai nepatīkamo telekanālu translācijas pārtraukšanas tiesības.

Просмотр телевизора - Sputnik Latvija
Saeimas komisija neuzskata par nepieciešamu aizliegt KF kabeļtelevīzijas kanālus

Vēlāk EDSO Pastāvīgās padomes sēdē vārdu ņēma Krievijas pastāvīgais pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas valdība attīra informācijas telpu, pieņemot diskriminējošus likumus – politiķis komentēja Latvijas likuma grozījumu projektu, kas paredzēts televīzijas pārraižu ierobežošanai krievu valodā un var kaitēt Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju interesēm.

Kompānijas Lattelecom un Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvji, tiekoties ar komisijas locekļiem, norādīja, ka mēģinājumi ierobežot Krievijas telekanālus novedīs pie TV programmu nelegālas izplatīšanās.

Galu galā komisija secināja, ka aizliegums iekļaut Krievijas telekanālus kabeļoperatoru pamatpaketēs nav mērķtiecīgs.

Acīmredzot, tagad Latvijas valdība atradusi jaunu izeju no situācijas, kas tomēr dāvās iespēju izslēgt Krievijas televīzijas pārraides valsts iedzīvotāju televizoros.

Ziņu lente
0