Politika

Krievijas ārlietu ministrs iesaka nesasteigt KTDR un ASV pārrunas

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ieteicis Ziemeļkorejas vadībai nolemt, kādas ASV garantijas būtu pietiekamas valstu pārrunu procesā.

RĪGA, 31. maijs — Sputnik. Ziemeļkorejai ir pašai jāpieņem lēmums par to, kādas ASV garantijas uzskatīt par pietiekamām, lai panāktu vienošanos, norādīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pēc pārrunām Phenjanā ar Ziemeļkorejas kolēģi Li Jonho, vēsta RIA Novosti.

Politiķis atzīmēja, ka Krievija neuzskata par iespējamu iejaukties ASV un Ziemeļkorejas pārrunu procesā, taču gatava pozitīvi novērtēt konkrētas vienošanās KTDR jautājuma noregulēšanas procesā, kas atbildīs abu pušu interesēm.

"Esmu pārliecināts, ka Ziemeļkoreja zina pēdējo gadu vēsturi un pieņems lēmumu par savu pozīciju, ņemot vērā visus faktorus. Es neuzskatu, ka būtu korekti interesēties par konkrētām pārdomām, konkrētiem viņu viedokļa formulējumiem, ar ko KTDR sāk pārrunas ar ASV. Patlaban notiek ekspertu sākotnējās konsultācijas, un mēs neuzskatām par iespējamu jebkādā veidā iejaukties šajā procesā," – teica Lavrovs.

"Taču, kad šīs vienošanās būs pieejamas starptautiskajai sabiedrībai, iespējams, Drošības Padomei nāksies atbalstīt kādas ieceres, un mēs, protams, būsim gatavi pozitīvi novērtēt konkrētās vienošanās, kas atbildīs visu ieinteresēto pušu, tostarp arī KTDR interesēm," – piebilda ministrs.

Lavrovs atzīmēja, ka Krievija sveic ASV un KTDR, kā arī Phenjanas un Seulas kontaktus, un aicināja visas Ziemeļkorejas jautājuma noregulēšanas puses nepieļaut pārrunu pārtraukšanu.

Vienlaikus Krievijas ĀM vadītājs ieteica nesasteigt pārrunu procesu. "Es vēlreiz gribu uzsvērt mūsu un Ziemeļkorejas kopējo izpratni par to, ka nepieciešams ļoti saudzīgi izturēties pret pašreizējiem notikumiem sakaru veidošanas, abu Koreju attiecību, KTDR un Savienoto Valstu attiecību normalizācijas aspektā un izvairīties no kārdinājuma pieprasīt visu un uzreiz, jo mēs redzam, cik daudzpusīga ir šī problēma," – uzsvēra politiķis.

USS Monterey palaiž raķeti Tomahawk - Sputnik Latvija
Krievijas AM pārmet ASV mazā un vidējā rādiusa raķešu likvidācijas līguma pārkāpumus

Lavrovs atzīmēja, ka būs nepieciešams ilgs laiks un visu komponentu saskaņošana kompleksā, kas ļaus nodrošināt ne tikai visas Korejas pussalas denuklerizāciju, bet arī nodrošināt mieru un stabilitāti visā Ziemeļaustrumāzijā.

Sākotnēji Vašingtona un Phenjana vienojās organizēt pārrunas augstākajā līmenī Singapūrā 12. jūnijā, taču aizvadītajā nedēļā Donalds Tramps paziņoja, ka neuzskata par vajadzīgu tikties ar Kimu Čenunu Phenjanas "naidīgo" izteikumu dēļ. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pieļauj tamlīdzīgu iespēju nākotnē.

Savukārt Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas pārstāvji apstiprināja, ka Phenjana ir gatava tikties jebkurā laikā un jebkurā formātā, un norādīja, ka tikšanās nepieciešama sarežģīto attiecību spriedzes mazināšanai. Pēc tam puses no jauna sēdās pie pārrunu galda. Sestdien Tramps informēja, ka joprojām cer uz samitu Singapūrā.

Ziņu lente
0