Klementjevs: Šadurska reformas jautājumā iespējams referendums

© Sputnik / Артем Креминский / Pāriet pie mediju bankasНачало учебного года в школах России
Начало учебного года в школах России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Opozīcija apņēmusies vākt parakstus par referendumu un lūgt Latvijas prezidentu neizsludināt likuma grozījumus par skolas gaitām no sešu gadu vecuma.

RĪGA, 31. maijs — Sputnik. Saeimā ir 34 deputāti, kuri gatavi parakstīt lūgumu Latvijas prezidentam Raimondam Vējonim neizsludināt grozījumus, kuri paredz skolas gaitu sākumu sešu gadu vecumā, paziņoja Andrejs Klementjevs no opozīcijas partijas "Saskaņa", vēsta Mixnews.

Latvijas Saeima apstiprinājusi pirmajā lasījumā grozījumus par mācībām skolā no sešu gadu vecuma. Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis pauda viedokli, ka grozījumi ir jāapstiprina līdz jūnija beigām, lai būtu iespējams uzsākt reformas īstenošanu jau no jaunā mācību gada.

Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs norādīja, ka nav ieteicams tādu reformu sasteigt – daudzi vecāki un eksperti iebilst pret mācību sākumu no sešu gadu vecuma. Viņš piebilda, ka patlaban Saeimā ir 34 deputāti, kuri gatavi parakstīt lūgumu Latvijas prezidentam neizsludināt šo likumprojektu.

"Ja vairākums deputātu vienalga pieņems tādu lēmumu, tad man uz šodienu ir sarunāti 34 deputāti, kuri parakstīs lūgumu prezidentam neizsludināt šo likumu. Tas nozīmē, ka viena trešdaļa no deputātiem apturēs šī likuma stāšanos spēkā. Prezidentam nav tiesību parakstīt. Notiek parakstu vākšana," – paskaidroja opozīcijas deputāts.

Klementjevs pieļāva, ka šajā jautājumā nāktos organizēt referendumu.

"Mums ir divi ceļi – vai nu mēs ejam uz referendumu un sagaidīsim no sabiedrības viedokli par šo reformu, vai atliekam to uz pusgadu un mierīgi ar jauno sasaukumu ar parlamentu sākam par to diskutēt," — uzsvēra politiķis.

Начало учебного года в школах - Sputnik Latvija
Eksperts: Sešgadīgu bērnu sūtīšana skolā Latvijai radīs nopietnas grūtības

Likums tiks nodots tautas balsošanai, ja par to parakstīsies vismaz desmitā daļa vēlētāju – aptuveni 155 tūkstoši cilvēku.

Aizvadītajā gadā sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv tika publicēta petīcija pret izglītības ministra Kārļa Šadurska ierosinājumu sākt skolas gaitas sešu gadu vecumā. Balsošanu ierosināja Neatkarīgās izglītības biedrības valdes priekšsēdētāja Zane Ozola, kura apgalvo, ka nevēlēšanās sūtīt skolā sešus gadus vecus bērnus nav vecāku kaprīze, bet gan vairāku pedagoģijas un izglītības nozares pārstāvju, bērnu psihologu un neirologu argumentēts viedoklis.

Pēc speciālistu domām, mācības skolās no sešu gadu vecuma var novest ne tikai pie sekmju krišanās, bet arī dažādām psiholoģiskām traumām, kuru sekas var parādīties pusaudža vecumā vai pat brieduma gados.

Ziņu lente
0