Latvija uzlabo aizsardzību: valstī sagaidāms Stinger

© Sputnik / Sergey MelkonovStinger
Stinger - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu pārnēsājamais zenītraķešu komplekss Stinger no Dānijas Latvijā ieradīsies jau vasaras otrajā pusē.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Aizsardzības ministrijas informāciju, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) plāno saņemt stratēģiski svarīgo pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu Stinger jau otrajā vasaras pusē, vēsta Mixnews.lv.

Ar pārnēsājamajiem zenītraķešu kompleksiem (PZRK) Stinger tiks nodrošināti Zemessardzes taktiskās apakšvienības, mehanizētā kājnieku brigāde un gaisa spēki.

Официальный представитель министерства иностранных дел РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM: Baltijas valstis pārvērtušās par piefrontes zonu

Latvija parakstījusi līgumu ar Dānijas Bruņotajiem spēkiem par amerikāņu PZRK Stinger iegādi 2017. gada augusta beigās. Toreiz aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis stāstīja, ka darījuma summa nav liela, taču ieroču skaits būšot pietiekams, lai efektīvāk aizstāvētu Latviju, ja radīsies tāda nepieciešamība.

Ministrs uzsvēra Stinger svarīgumu valsts aizsardzībā un skaidroja, ka tā ir ļoti efektīva sistēma, kura ļauj ne vien pretoties gaisa mērķiem, bet arī iznīcināt tādus mērķus kā, piemēram, komandas štābus.

Ieroči, kurus iegādājusies Latvija, netika izmantoti, taču vairākus gadus tie atradušies Dānijas armijas bruņojumā.

Tāpat Bergmanis ziņoja, ka, iespējams, bruņojumu piegādās vēl līdz Jaunajam gadam, taču pagājis gandrīz gads, līdz Stinger no Dānijas nokļūst Latvijā.

Šodien Aizsardzības ministrijas preses dienestā apgalvo, ka ar sabiedrotajiem tiek veikta tehnisko nosacījumu saskaņošana aprīkojuma pieņemšanai. Un visa sistēma, kura paredzēta līgumā, tiks piegādāta vienā laika posmā — vasaras otrajā pusē.

Un pat jauns poligons

Tika ziņots, ka Stinger dēļ, Latvijā tika pieņemts lēmums par jauna pretgaisa aizsardzības poligona celtniecību Jūrmalciemā. Aizsardzība ministrijā paziņoja, ka jaunā poligona celtniecība ietilpst NBS attīstības plānā, kurā pretgaisa aizsardzība ir viena no galvenajām prioritātēm.

A-10 Thunderbolt - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltapokalipse: NATO bataljonus pastiprinās aviācija, flote un PGA

Pēc militārās iestādes pārstāvju sacītā, šautuve Jūrmalciemā radīs minimālu ietekmi uz gaisa telpas privātajiem un komerclietotājiem. Turklāt vieta, kura izvēlēta šautuves ierīkošanai, ir laba ar to,  ka apkaimē nav augstceltņu, gaismas avotu un cietu iekārtu, kuras apdraud militāro lidaparātu darbību zemos augstumos.

PZRK Stinger ir amerikāņu pārnēsājamais zenītraķešu komplekss, kurš paredzēts zemu lidojošo objektu (lidmašīnu, helikopteru, bezpilota lidaparātu) notriekšanai, kurš izstrādāts korporācijā General Dynamics un nonācis bruņojumā 1981. gadā.    

Ziņu lente
0