Mūrniece cer atgriezt aizbraukušos latviešus ar kolektīvā prāta spēku

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pastāstīja, kā tapusi Latvijas valsts, un atgādināja latviešiem par neatkarību un demokrātiju viņu valstī.

RĪGA, 25. maijs – Sputnik. Uzstājoties Zinātņu akadēmijā jaunā rakstu krājuma "Latvija un latvieši" prezentācijā, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece vērsās pie klātesošajiem ar aizkustinošu runu, vēsta Mixnews.lv.

Nacionālās apvienības locekle Ināra Mūrniece atgādināja par dzimteni pametušajiem latviešiem un palūdza viņiem neaizmirst par Latviju neatkarīgi no tā, kādā pasaules valstī viņi atrodas. Latvijas valdības priekšsēdētāja tāpat uzsvēra, ka Latvija ir kopīgas mājas visiem latviešiem, un tās pastāvēšana bez šīs nācijas nav iespējama.

"Latvija nav iedomājama bez latviešiem, un latvieši visur pasaulē, lai kur tie būtu, vismaz savās domās turas pie Latvijas, kas šobrīd ir brīva, neatkarīga, demokrātiska, nacionāla valsts. Latvijas valsts pirms simts gadiem radās, jo latvieši sevī nesa spēcīgu valstsgribu," — paziņoja Saeimas priekšsēdētāja.

Mūrniece uzsvēra latviešu nācijas unikalitāti, atzīmējot, ka latvieši atšķiras ar savu dvēseles kodu, kurā glabājas tā kultūra, kas pastāv gadsimtiem ilgi un turpinās savu pastāvēšanu nākotnē.

Runājot par rakstu krājumu "Latvija un latvieši", politiķe uzsvēra, ka arī citām tautām ir jāzina par latviešiem un latviešu kultūru. Grāmata, kurā tika iekļauti zinātniskie materiāli par Latvijas kultūru, valodu, zinātni, demogrāfiju, kā arī stāsti par latviešiem un citām tautām, kuras kādreiz dzīvojušas Latvijas teritorijā, tulkota arī angļu valodā.

Ināra Mūrniece - Sputnik Latvija
Ināra Mūrniece pieķerta krievu valodas izmantošanā

Iepriekš, uzstājoties Saeimas svinīgajā sēdē par godu Latvijas neatkarības atjaunošanai, Mūrniece paslavēja un pateicās deputātiem par Izglītības likuma grozījumu pieņemšanu, kuri paredz skolu izglītības pāreju uz latviešu valodu. Saeimas priekšsēdētāja nosauca šo grozījumu pieņemšanu par vienu no svarīgākajiem valdības lēmumiem, kurš ļaus stiprināt Latvijas Satversmē ierakstītās vērtības un augstākos mērķus.

Savukārt vēlāk Mūrniece nolēma, ka, lai Latvijā vērtības tiktu nostiprinātas līdz galam, ir jāaizliedz vēl arī televīzijas apraide krievu valodā, tostarp, vienkārši izsviest no kabeļtelevīzijas paketēm Krievijas telekanālus. Mūrniece skaidroja, ka starpnieki, kuri sniedz televīzijas pakalpojumus kabeļtelevīzijas operatoriem, burtiski uzspiež Latvijas iedzīvotājiem Krievijas telekanālus.

Saeimas Nacionālās drošības komisija pat sagatavojusi likumprojektu, kurš paredz, ka telekanālu pamata paketēs nedrīkst būt vairāk par 10% kanālu, kuri neraida kādā no ES valodām, tostarp, krievu valodā. Taču Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrības lietu komisija nonāca pie secinājuma par aizlieguma ieviešanas Krievijas telekanālu izvietošanai kabeļoperatoru pamata paketēs mērķu neattaisnošanu.

Ziņu lente
0