Politika

Simoņana: Rietumu mediji neuzskata par vajadzīgu informēt pasauli par žurnālista arestu

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasMargarita Simoņana
Margarita Simoņana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" un telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana pauda viedokli par Rietumu reakciju pēc portāla RIA Novosti Ukraina vadītāja Kirila Višinska aresta.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Telekanāla TVC programmas "Tiesības zināt" ēterā Margarita Simoņana pauda, cik "pārsteidzoša" un "interesanta" ir Rietumu pozīcija jautājumā par portāla RIA Novosti Ukraina vadītāja Kirila Višinska nelikumīgo arestu un kratīšanu portāla redakcijas ofisā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RT.

"Mēs redzējām, ko par to teica Valsts departaments. Kopumā Valsts departaments teica: "Krievijas propaganda ir nelaba, žurnālistus aizturēt nevajag, taču Krievijas propaganda ir nelaba," — viņa teica un piebilda, ka tie ir "tie paši Rietumi, kuri visus šos gadus mācīja būt pareiziem, priekšzīmīgiem zaķīšiem, tādiem kā BBC", ka žurnālistam ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums uzzināt visus viedokļus, uzdot kritiskus jautājumus savai valdībai, būt neērtam".

Сотрудники СБУ Украины - Sputnik Latvija
UDD darbinieki ielaužas RIA Novosti Ukraina birojā Kijevā

Simoņana pastāstīja, ka pārsteidzoša ir arī rietumu mediju reakcija uz kolēģu apspiešanu. "Mēs oficiāli uzdevām jautājumu kolēģiem BBC: kāpēc jūs neko nepastāstījāt par to, ka jūsu kolēģis — žurnālists ir aizturēts, iemests cietumā, viņam draud 15 gadi? Kāpēc jūs klusējat. Mēs saņēmām atbildi: "Mēs par to pastāstījām mūsu vietnēs krievu un ukraiņu valodās." Tātad BBC, britu kompānija, uzskata, ka šī ziņa nav tā vērta, lai par to pastāstītu visai pasaulei," — piebilda Simoņana.

Simoņana atgādināja, ka Višinskis ir ukraiņu žurnālists, kurš strādāja Ukrainas medijos. Pie tam viņa atzīmēja, ka žurnālists patiešām ir Krievijas pilsonis, viņa medijis ir SZA "Rossija segodņa" informatīvais partneris, taču, pēc viņas domām, tam nav nekāda sakara ar situāciju.

Vārda brīvība apdraud

Iepriekš vēstīts, ka 15. maijā Ukrainas Drošības dienests (UDD) bloķēja RIA Novosti Ukraina ofisa darbu un aizturēja aģentūras galveno redaktoru Kirilu Višinski, kurš tiek turēts aizdomās par valsts nodevibu. Nākamajā dienā viņu nogādāja Hersonā, kur viņš ar tiesas lēmumu arestēts uz 60 dienām.

Эмблема полиции безопасности Латвии - Sputnik Latvija
Lindermans: Drošības policija vēlas iebiedēt krievu žurnālistus

Specdienestu darbu Ukrainas Ģenerālprokuratūra pamatoja ar to, ka portāla materiālos it kā esot "aicinājumi, kuri kaitē Ukrainas suverenitātei, teritoriālajai vienotībai un neaizskaramībai, valsts un informatīvajai drošībai".

Višinskis, kam ir Krievijas un Ukrainas pilsonība, tiek turēts aizdomās par "kaitniecisku informatīvo darbību".

Krievijas ĀM izteica kategorisku protestu pret žurnālista aizturēšanu un vērsās starptautiskās organizācijās, aicinot nosodīt Ukrainas specdienestu darbības.

"Krievija darīs visu iespējamo, lai Krievijas pilsonis tiktu atbrīvots, un pret citiem žurnālistiem vairs netiktu pieļautas tādas vardarbīgas darbības," — teica ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

Olga Kurlajeva - Sputnik Latvija
Žurnālistes Olgas Kurlajevas deportācija: savākt mantas 10 minūšu laikā

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs savukārt informēja, ka Krievija spers simetriskus soļus, atbildot uz UDD darbībām pret RIA Novosti Ukraina. Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi krimināllietu par Krievijas pilsoņa Kirila Višinska aizturēšanu.

Višinska un citu RIA Novosti Ukraina redakcijas darbinieku atbalstam 18. maijā Maskavā pie Ukrainas vēstniecības notika pikets, kurā piedalījās aptuveni 200 cilvēki, tostarp arī RT un Sputnik galvenā redaktore Margarita Simoņana, kā arī ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs.     

Ziņu lente
0