Tartu iedzīvotāji nostājās savu tīrā gaisa tiesību aizstāvībā

© Sputnik / Денис ПастуховTartu iedzīvotāji nostājās savu tīrā gaisa tiesību aizstāvībā
Tartu iedzīvotāji nostājās savu tīrā gaisa tiesību aizstāvībā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad Igaunijas valdība, apejot Tartu varas iestāžu lēmumu, nolēma turpināt gatavoties celulozes rūpnīcas būvniecībai Tartu apkaimē, dzimtās pilsētas aizstāvēšanai nostājās tūkstošiem tās iedzīvotāju.

RĪGA, 20. maijs — Sputnik. Sestdien, 19. maijā, Tartu notika masveida demonstrācija, par kuras pamatu kļuva dzīvās ķēdes izveidošana no vairākiem tūkstošiem cilvēku. "Emajegi ķēde" izgāja cauri dažādiem Tartu pilsētas upes tiltiem, simboliski aizstāvot un sargājot "upes māti" no postošās rūpnieciskās ražošanas ietekmes, vēsta Sputnik Igaunija.

Viens no pasākuma organizatoriem Jiri Pilms Sputnik Igaunija intervijā pauda cerību, ka pilsoņu iniciatīva nesīs savus augļus.

Tirgus - Sputnik Latvija
Āgenskalna tirgus ieguvis saimnieku uz 30 gadiem

"Mūsu sauklis ir vienots — tas, par ko tu rūpējies, ir jāsaudzē un nepieciešamības gadījumā jāaizstāv! Tartu iedzīvotāji rūpējas par dzīves un darba vides tīrību, par tīru gaisu un dzeramo ūdeni, kā arī par emocionālajām vērtībām, kuras mums sniedz burvīgā un neatkārtojamā Emajegi upe," paziņoja viņš.

Valsts un Igaunijas otrās lielākās pilsētas interešu konflikts radās šī gada martā, kad Tartu pilsētas sanāksme vienbalsīgi apstiprināja lēmumu, saskaņā ar kuru ir jāpārtrauc kokapstrādes rūpnīcas Est-For Invest celtniecības plānošanas process.

Tartu pateica "nē" Est-For Invest rūpnīcas celtniecībai par spīti Igaunijas solītajām milzu investīcijām projekta īstenošanas gadījumā. Tika paredzēts, ka rūpnīca izveidos ap deviņsimt jaunu darba vietu un papildinās valsts budžetu ar miljoniem eiro. investori plānoja uzsākt ražošanu līdz 2022. gadam.

Septītajā martā Tartu deputātu pieņemtajā iesniegumā, kā rakstīja Sputnik Igaunija, tika atzīmēts, ka uzņēmuma celtniecības plāni ir pretrunā ar Tartu apriņķa un pilsētas attīstības dokumentiem un ar jau veiktajām uz šo dokumentu pamata investīcijām. Dokumentā tika apgalvots, ka valdības pieņemtais plānojums tiešā viedā pārkāpj valsts Konstitūciju un tās nolikumus, kuri skar vietējo pašvaldību autonomiju.

Телевизионный пульт - Sputnik Latvija
EDSO apsprieda iespējamo apraides samazināšanu krievu valodā Latvijā

Taču Igaunijas valdība 5. aprīlī savā kabinetu sanāksmē pieņēma lēmumu turpināt celulozes rūpnīcas valsts plānošanu. Sūdzība, kuru 19. martā Tartu mērija nosūtīja Igaunijas valdībai, kurā pilsētas varas iestādes palūdza valdību pārtraukt valsts uzsākto speciālo plānojumu, palika neapstiprināta.

Atbildot uz to, 17. maijā Tartu varas iestādes iesniedza sūdzību Tallinas administratīvajā tiesā. Pēc Tartu mēra Urmasa Klāsa sacītā, "valsts speciālā plānojuma uzsākšanai trūkst likumīga pamata".

"Kokapstrādes rūpniecība neietilpst jomu skaitā, kuras noteiktas plānošanas likumā un rūpnīcas izvietošanas vieta un tās nepieciešamība ir tikai un vienīgi ražotāja personīgā vēlme," paziņoja Klāss.

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass, komentējot iepriekš konfliktu par Est-For Invest rūpnīcas celtniecības plāniem, apgalvoja, ka netiks uzbūvēts nekas, kas radītu zaudējumus apkārtējai videi.    

Ziņu lente
0