Igaunijā militārajās mācībās ieradusies tikai trešā daļa rezervistu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban Igaunijas Aizsardzības spēki cenšas noskaidrot, kāda iemesla dēļ rezervisti nav ieradušies un ar komandieriem nav sazinājušies, un ierosinās lietu par pākāpumu pret tiem, kuri izvairījušies no mācībām.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Neskatoties uz Igaunijas premjerministra Jiri Ratasa apgalvojumiem par to, ka "Igaunijas iedzīvotāji, neatkarīgi no tautības, ir gatavi aizsargāt savu valsti", skarbā statistika par rezervistiem, kuri atsaukušies uz 3. maijā pasludinātajām ārkārtas mācībām Okas, neapstiprina politiķa optimismu, vēsta Sputnik Igaunija.

Daudz ielūgto, maz sabraukušo

Tallinas pilsētas valdes informācijas portāls Stolitsa ziņo: no 223 uzaicinātajiem rezervistiem piektdien, 4. maijā ieradās tikai 80 — nedaudz vairāk nekā trešdaļa "ielūgto". No viņiem 56 cilvēki objektīvu iemeslu dēļ tika atbrīvoti no mācībām atbilstoši likumam par dienestu Aizsardzības spēkos vai pēc komandieru lēmuma.

Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Igaunijas un Latvijas vēsturē lielākās militārās mācības sākas 2. maijā

Igaunijas Aizsardzības savienības preses sekretārs informēja, ka uzaicināta mobilizācijas rezerve un amatos ieceltie rezervisti. Viņš skaidroja, ka visas Aizsardzības spēku rezerves vienības komplektētas ar mobilizācijas rezervi.

"Papildu mācības sasniegušas savu mērķi, jo saformētas vienības triju radara posteņu aizsardzībai. Vienība, kas saformēta no papildu mācībās  ieradušos rezervistu un karadienestā esošo vidus, sākusi apmācības un gatavojas pildīt tālākos uzdevumus," — pastāstīja Aizsardzības savienībā.

Patlaban Igaunijas Aizsardzības spēki cenšas noskaidrot, kāda iemesla dēļ rezervisti nav ieradušies un ar komandieriem nav sazinājušies, un ierosinās lietu par pākāpumu pret tiem, kuri izvairījušies no mācībām.

"Ezim" trūkst adatu

Sputnik Igaunija jau vēstīja, ka paralēli vērienīgākajām militārajām mācībām Igaunijas vēsturē — Sill 2018 valdība devusi rīkojumu iesaukt 223 rezervisus ārkārtas mācībām Okas — par to informēja valsts Aizsardzības spēku preses dienests.

Izvēloties nosaukumu ārkārtas mācībām, tika izmantota vārdu spēle: Sill tulkojumā no igauņu valodas — "ezis", bet "Okas" — "dzelonis", "adata". Pats no sevis radās Igaunijas Aizsardzības spēku reklāmas sauklis "Katrai adatai ir nozīme!".

Latvijas karavīrs - Sputnik Latvija
Rezervistos par 962 eiro: militārajos kursos Latvijā piesakās desmitiem cilvēku

Par dalību mācībās karavīriem maksā 37 eiro dienā, apakšvirsniekiem — 40 eiro, virsnieki var nopelnīt 50 eiro dienā. Turklāt Aizsardzības spēki kompensē transporta izdevumus, aprēķinot 0,07 eiro par kilometru (līdz 40 eiro), ja rezervists ieradies pulcēšanās vietā ar personisko transporta līdzekli. Rezervistiem no ārzemēm transporta izdevumi tiek kompensēti līdz 125 eiro apmērā.

Aicinājums ierasties mācībās tika nosūtīts īsziņā, pa elektronisko pastu un ar mediju starpniecību. Papildu mācības Igaunijā notiek jau trešo reizi.

Aizsardzības spēki informē, ka valstij jābūt gatavai jebkādai situācijai, pat tādai, kuras rašanās ir maz ticama, lai arī pašlaik Igauniju nekas neapdraud.    

Ziņu lente
0