Visi karogi viesojas Latvijā: sākušās NATO militārās mācības

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sestdien, 5. maijā sāksies vesela militāro mācību sērija, kurās piedalās NATO karavīri. Manevri ilgs līdz jūnija vidum.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Mācības Sill/Heddgehog, kurās piedalās karavīri no Igaunijas, Latvijā dislocētās NATO militārās grupas sāksies sestdien, 5. maijā un turpināsies līdz 13. maijam, vēsta Mixnews.lv.

Manevros piedalīsies vairāk nekā 500 ārvalstu karavīri.

Военные учения Saber Strike 2017 - Sputnik Latvija
Militārie izdevumi: Āzijā un Eiropā pieaug, Krievijā samazinās

Pēc tam no 15. līdz 25. maijam noritēs militārās mācības Saber Knight 18, kurās piedalīsies kareivji no Dānijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas.

Pēc Saber Knight 18 pienāks kārta Saber Strike 18 — tās ilgs no 3. līdz 15. jūnijam. Tajās iesaistīti kareivji no ASV, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Latvijā dislocētās NATO militārās grupas.

Savukārt no 8. līdz 16. jūnijam sauszemes un gaisa spēki apvienosies, lai piedalītos manevros Summer Shield XV. Pēc šīm mācībām 10. jūnijā sāksies Swift Response 18, kas turpināsies līdz 20. jūnijam. Tās vadīs ASV gaisa desanta divīzija.

Aprīlī Latvijā jau notika desmit dienas ilgas mācības Furious Hammer. Tajās plānots iesaistīt smago tehniku, kas ieradusies no Lielbritānijas: tanki Challenger, kājnieku kaujas mašīnas Warrior, kā arī Igaunijas Aizsardzības spēku kājnieku kaujas mašīnas CV9035EE un bruņutransportieri Sisu XA-188.

Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Igaunijas un Latvijas vēsturē lielākās militārās mācības sākas 2. maijā

NATO samitā Varšavā 2016. gadā tika pieņemts lēmums par nebijušu kopš aukstā kara laikiem alianses militārās klātbūtnes paplašināšanu Austrumeiropas valstīs. Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā tika dislocēti starptautisko spēku bataljoni, aizbildinoties ar Krievijas "augošo agresiju". Latvijā atrodas vairāk nekā tūkstotis kareivju no Albānijas, Itālijas, Kanādas un citām valstīm.

Maskava jau vairākkārt ir norādījusi, ka nevēlas vairot spriedzi ar NATO — ne Baltijas reģionā, ne citviet, un uzsvērusi: Krievija neuzbruks nevienai NATO valstij. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzskata, ka NATO par to ir ļoti labi informēta, taču vienkārši izmanto ieganstu, lai dislocētu lielāku skaitu tehnikas un bataljonu Krievijas robežu tuvumā.    

Ziņu lente
0