Lietuva iesniegusi Baltkrievijai notu par incidentu BelAES

© Sputnik / Александр ЛиповецLietuvas karogs
Lietuvas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Ārlietu ministrija lūgusi Baltkrieviju rūpīgi izmeklēt incidenta iemeslus un sniegt izsmeļošu informāciju.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Lietuvas Ārlietu ministrija iesniegusi Baltkrievijas vēstniekam Aleksandram Koroļam notu sakarā ar incident, kurš it kā noticis BelAES būvlaukumā 17. februārī, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz Lietuvas ĀM.

Diplomātam iesniegtajā dokumentā ir lūgums paskaidrot vairāku mediju publicēto informāciju par ugunsgrēku, kurš it kā izcēlies AES reaktora avārijas aizsardzības pārbaudes laikā. Ziņots, ka tā rezultātā esot sadegušas dārgas iekārtas. Savukārt stacijas preses dienests minēto informāciju noliedza, atzīmējot, ka minētajā dienā noticis torņa krāna kabeļa īssavienojumus. BelAES informēja, ka nekāds ugunsgrēks nav noticis.

БелАЭС - Sputnik Latvija
Starptautiskie eksperti atzīmējuši BelAES būvdarbu pārskatāmību

"Notā iekļauts lūgums rūpīgi izmeklēt incidenta iemeslus un nekavējoties sniegt izsmeļošu informāciju par incidentu un spertajiem soļiem," — teikts ĀM paziņojumā.

Lietuva uzskata par nepieciešamu rūpīgi izanalizēt incidenta iemeslus un sekas, jo tam it kā varot "būt negatīvas sekas no AES drošības viedokļa".

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā 50 kilometru attālumā no Viļņas. To veidos divi energobloki. Stacija tiek būvēta saskaņā ar Krievijas izstrādāto jaunās paaudzes projektu, kas atbilst mūsdienu drošības prasībām. Pirmo energobloku plānots ieviest ekspluatācijā nākamgan, otro — gadu vēlāk.    

Ziņu lente
0