Pārliecinoši pierādījumi: Dumas iedzīvotāji Hāgā stāstīja par inscenēto ķīmisko uzbrukum

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Pāriet pie mediju bankasSituācija Austrumgutā
Situācija Austrumgutā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brīfingā OPCW Hāgā uzstājās 17 cilvēki no Dumas pilsētas, viņu vidū – 11 gadus vecais Hasans Diabs, kurš uzņemts video ierakstā no domājamā incidenta vietas. Viņš pastāstīja, ka par piedalīšanos video uzņemšanā viņam samaksājuši ar cepumiem un vīģēm.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Dumas pilsētas iedzīvotāji izjuta elpošanas traucējumus apšaudes radīto putekļu un dūmu dēļ, nevis pēc ķīmiskā uzbrukuma, kā apgalvoja "Baltās ķiveres". Par to ceturtdien Krievijas un Sīrijas pastāvīgo pārstāvju OPCW organizētajā brīfingā Hāgā pastāstīja ārsti, kuri strādāja slimnīcā Dumā, vēsta RIA Novosti.

Brīfingā OPCW Hāgā uzstājās 17 cilvēki no Dumas pilsētas, viņu vidū — 11 gadus vecais Hasans Diabs, kurš uzņemts video ierakstā no domājamā incidenta vietas. Viņš pastāstīja, ka par piedalīšanos video uzņemšanā viņam samaksājuši ar cepumiem un vīģēm.

Ситуация в Восточной Гуте - Sputnik Latvija
"Novērtējumam": OPCW misija apmeklējusi domājamā ķīmiskā uzbrukuma vietu Dumā

Oficiālo brīfingu pēc tikšanās apmeklēja delegācijas no desmitiem valstu — OPCW izpildu padomes locekļi, vēlāk pastāstīja Krievijas pastāvīgais pārstāvis organizācijā Aleksandrs Šuļgins.

"Atklāti teikšu — rietumu partneru brīfingā nebija. Ne franču, ne amerikāņu, ne britu. Turklāt viņi darīja visu iespējamo, ASV pastāvīgais pārstāvis vai gar zemi krita, lai tikai pierunātu citus savus sabiedrotos neapmeklēt brīfingu," — viņš atzīmēja.

Diplomāts paskaidroja, ka Rietumu pārstāvji "baidās paskatīties taisnībai acīs, baidās ieraudzīt mazo Hasanu, kurš atmaskos viņu melus".

Pēc brīfinga Hasans un viņa tautieši devās uz viesnīcu Crowne Plaza netālu no OPCW galvenās mītnes un pastāstīja par "ķīmisko uzbrukumu" žurnālistiem. Sapulcējās aptuveni divi desmiti preses pārstāvju.

"Tie bija meli"

Vispirms žurnālistu priekšā uzstājās zēna tēvs. Viņš no jauna pastāstīja, kā nezināmi cilvēki sarīkojuši paniku pilsētā un pēc tam centušies sapulcēt cilvēkus slimnīcā.

"Viņi paņēma manus bērnus un aizveda uz ātrās palīdzības nodaļu, kur sāka apliet ar ūdeni. Mums neko nepaskaidroja. Pēc tam uzzinājām, ka tie bija meli. Nekādus saindēšanās simptomus mēs neredzējām, visas ģimenes veselības stāvoklis ir labs," — uzsvēra vīrietis.

Arī pats Hasans pastāstīja par notikušo. "Nezinu, kāpēc, taču slimnīcā mani sāka apliet ar ūdeni, bet pēc tam aizveda uz citu vietu," — viņš teica.

Ārstu komentāri

Līdzās Diabu ģimenei sēdēja arī Dumas slimnīcas darbinieki. Viņu vidū bija Ahmads Hašua, hospitāļa administrators, kurš atbild arī par loģistikas jautājumiem.

"Ap septiņiem vakarā es biju pie ieejas ātrās palīdzības nodaļā. Iegāja vīrietis ar bērnu un sāka kliegt par ķīmiskajiem ieročiem. Kad viņš iegāja un sāka kliegt, sākās tracis, cilvēki krita panikā. Atklāti sakot, cilvēkiem bija elpošanas grūtības, taču tādi cilvēki ieradās visu dienu. Mēs redzējām, ka kliedziens par ķīmiskajiem ieročiem bija vajadzīgs, lai celtu paniku," — viņš skaidroja.

Situācija Austrumgutā - Sputnik Latvija
ASV pārmet Krievijai "ķīmiskā uzbrukuma" vietas tīrīšanu Sīrijā

Viņa kolēģis paskaidroja, kāpēc pacienti sūdzējušies par elpošanas grūtībām.

"Todien es biju neatliekamās palīdzības nodaļā, pieņēmu slimniekus un cietušos. Pie mums tika nogādāti pacienti ar elpas trūkuma pazīmēm — aptuveni 15 cilvēki. Viņi bija saelpojušies dūmus un putekļus, nekādu citu simptomu nebija. Tas notika tuvējo ēko apšaudes dēļ," — viņš pastāstīja.

Ārsts uzsvēra, ka neviens nav cietis no nosmakšanas. Visi cietušie saņēmuši atbilstošu palīdzību — hidrokortizona injekcijas un skābekļa maskas.

"Daļa slimnieku tajā pašā dienā pameta hospitāli. Netika fiksēts neviens nāves gadījums. Bērniem un pieaugušajiem nebija vajadzīga kompleksa izmeklēšana un ilga ārstēšana," — piebilda vēl viens ātrās palīdzības ārsts vārdā Hasans Ajuns.

Karavīru slēdzieni

Krievijas BS radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības spēku priekšnieks Igors Kirillovs pastāstīja, ka speciālisti rūpīgi izanalizējuši informāciju par iespējamo ķīmisko uzbrukumu un konstatējuši vairākas neatbilstības.

Raķešu uzbrukuma norise Damaskas debesīs 2018. gada 14. aprīlī - Sputnik Latvija
Krievija pēta Sīrijas nodotās nesprāgušās amerikāņu raķetes

Cita starpā viņš pieminēja nesadauzītos gāzes balonus, kuri it kā esot nokrituši no liela augstuma uz betona, kā arī "veselus nelielos traukus un interjera priekšmetus" dzīvoklī, kur atrasts hlora lādiņš, kurš it kā nosviests no helikoptera.

"Safabricēto ainu papildina atrasti matu krāsošanai paredzētie cimdi, uz kuriem bija balona krāsas pēdas. Iztaujāšanas gaitā dzīvokļa saimnieks pastāstīja, ka norādītajā laikā tajā neviena nav bijis, ievainoto un bojāgājušo nav," — piebilda Kirillovs.

RĶBA spēku vadītājs pastāstīja, ka vistas, ko audzē kaimiņš stāvu zemāk, sekmīgi pārcietušas "ķīmisko uzbrukumu".

Tāpat Krievijas karavīri Dumā atraduši mīnētu ķīmisko laboratoriju un reaģentu noliktavu, kuri, domājams, izmantoti indīgo vielu izgatavošanai.

"Uzmanību piesaista tas, ka tā saucamā ķīmiskā uzbrukuma laikā nav ne cietušo, ne bojāgājušo. Nav neviena liecinieka, kurš apstiprinātu indīgo vielu pielietošanas faktu," — uzsvēra ģenerālmajors.

Un tomēr daži rietumvalstu žurnālisti, kuri piedalījās brīfingā, visus minētos faktus neuzskata par ticamiem. Viņi sīriešiem vaicāja, "kas viņiem apsolīts par ierašanos Hāgā", taču Dumas iedzīvotāji atbildēja, ka ieradušies, lai pastāstītu patiesību.    

Ziņu lente
0