Krievija pēta Sīrijas nodotās nesprāgušās amerikāņu raķetes

© AP Photo / Hassan Ammar Raķešu uzbrukuma norise Damaskas debesīs 2018. gada 14. aprīlī
Raķešu uzbrukuma norise Damaskas debesīs 2018. gada 14. aprīlī - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spārnotās raķetes, ko Sīrija nodevusi Krievijai, dāvās iespēju speciālistiem iepazīties ar jaunākajām amerikāņu tehnoloģijām vai pārliecināties par to trūkumu.

RĪGA, 20. aprīlis — Sputnik. Sīrijas karavīri nodevuši kolēģiem no Krievijas divas neuzsprāgušas amerikāņu spārnotās raķetes, kas tika palaistas pret valsti apšaudē 14. aprīlī, vēsta mediji, atsaucoties uz Sīrijas Aizsardzības ministriju. Nodotās raķetes varētu ieinteresēt speciālistus, atzīmē eksperti.

Situācija Austrumgutā - Sputnik Latvija
"Ķīmiskā uzbrukuma" inscenējuma dalībnieks pastāstījis par video ieraksta niansēm

ASV, Lielbritānija un Francija apsūdzēja Damasku par ķīmisko uzbrukumu Dumas pilsētā un 14. aprīlī sāka raķešu apšaudi pa Sīrijas valdības objektiem, kuri, pēc viņu domām, izmantoti ķīmisko ieroču ražošanai. Apšaudē tika palaistas vairāk nekā simt raķetes, 71 no tām notrieca Sīrijas pretgaisa aizsardzības sistēma. Par upuriem informācija nav, kaitējums ir minimāls. Krievijas spēki sekoja visām raķetēm. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pauda uzskatu, ka apšaude ir agresijas akts pret suverēnu valsti. Pie tam ķīmisko ieroču pielietojumu, ar ko apšaude aizbildināta, nav apstiprinājuši ne Krievijas militārie eksperti, ne paši Dumas iedzīvotāji.

Lietderīgas raķetes

Divas ASV uzbrukumā izmantotās spārnotās raķetes, ko Sīrija nodevusi Krievijai, varētu būt liederīgas, uzskata Kara rūpniecības komisijas kolēģijas ekspertu padomes loceklis Viktors Murahovskis.

"Šie atradumi var būt ļoti noderīgi mūsu valstij. Krievijas speciālisti nekopē rietumu ieročus, jo mums ir sava izstrādājumu līnija, taču viņiem būs interesanti iepazīties ar jaunākajiem rietumu izstrādājumiem šajā jomā," — paskaidroja Murahovskis sarunā ar RIA Novosti.

Lokācijas stacijas Sīrijas Gaisa kara spēku bāzē Homsas provincē - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievija sāk informatīvu pretuzbrukumu Lielbritānijai

Viņš norādīja, ka Francijas un Lielbritānijas izmantotās raķetes ir pietiekami jaunas, un interesi rada arī amerikāņu Tomahawk Block IV.

"Tāpat būtu interesanti paskatīties uz amerikāņu raķeti, ko ASV kaujas darbībās izmantoja pirmo reizi, — JASSM-ER. Šo raķešu izpēte varētu palīdzēt Krievijai pilnveidot savas PGA un REC (pretgaisa aizsardzības un radioelektroniskās cīņas — red.) sistēmas. Mēs varēsim detalizēti uzzināt rietumu jaunākos sasniegumus, konstruktoriem būs interesanti apskatīt šīs raķetes," — atzīmēja eksperts.

Jauni risinājumi

Ar tamlīdzīgām metodēm saņemta militārā tehnika vienmēr tiek detalizēti izpētīta, pastāstīja Kara politiskās žurnālistikas centra eksperts Boriss Rožins.

"Lokālie kari, kuros piedalās Krievijas karavīri, protams, citastarp tiek izmantoti arī ar mērķi savākt informāciju par citu iesaistīto pušu bruņojumu. Pēc tam vērtē, ko no viņu tehnoloģijām iespējams izmantot savā labā vai kā izstrādāt pretdarbības līdzekļus," — paskaidroja Rožins radio Sputnik ēterā.

Президент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
WSJ: Tramps bija gatavs veikt triecienuzbrukumu Krievijas objektiem Sīrijā

Pēc viņa domām, nodotās raķetes varētu sniegt informāciju par jaunajiem tehniskajiem risinājumiem, ko ASV izmanto PGA sistēmu pārvarēšanai, viltus mērķu un traucējumu izstādīšanai.

"Atbilstoši iespējams izstrādāt efektīvākus pretdarbības pasākumus šī tipa ieročiem. Nav ziņots, kādas tieši raķetes nodotas, taču, pieņemsim, tie bija Tomahawks. Protams, pati raķete nav jauna, taču tā tiek modernizēta, amerikāņi ievieš kaut ko jaunu. Tātad Krievijas karavīriem būs vismaz lietderīgi izvērtēt šīs raķetes pašreizējās tehniskās īpatnības," — paskaidroja eksperts.    

Ziņu lente
0