Tiesa: veikals Maxima nevarēja paredzēt traģēdiju Zolitūdē

© Foto : AinarsMMaxima. Foto no arhīva
Maxima. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielveikala jumta nobrukšana, kura noveda pie traģēdijas, bijusi ārpus Maxima kontroles, un uzņēmums nevarēja to paredzēt.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. Mazumtirdzniecības uzņēmums Maxima Latvija nespēja uzvarēt tiesas procesu sakarā ar Valsts darba inspekcijas (VDI) lēmumu, taču tiesa atzina, ka lielveikala jumta sabrukšana Zolitūdē bijusi ārpus prasītāja kontroles, un tas nevarēja paredzēt šo gadījumu, raksta BNN.

VDI komisija izmeklēja Zolitūdes traģēdijas sekas Maxima darbiniekiem un katram no viņiem noformēja aktu par nelaimes gadījumu darba vietā. Tika konstatēti vairāki nelaimes gadījuma darba vietā iemesli, tostarp, risku ietekmes vērtējumu trūkums uz uzņēmuma darba vidi, kas saistīti ar celtniecības darbiem, kuri tika veikti uz veikala ēkas jumta. Maxima pārsūdzēja šos aktus un atzīmēja, ka nelaimes gadījums nav darba vides faktoru ietekmes rezultāts.

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments atstāja spēkā Administratīvās apgabaltiesas lēmumu, kura noraidīja Maxima sūdzību par VDI aktiem, taču ierakstīja lēmumā, ka jumta nobrukšana, kura noveda pie traģēdijas, bijusi ārpus Maxima kontroles, un uzņēmums nevarēja to paredzēt.

Обрушение крыши торгового центра в Риге, 21 ноября 2013 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Traģēdija Zolitūdē: diena, kas mainīja cilvēkus

Kā uzsver Maxima advokāts Jānis Kārkliņš, AT lēmums apstiprināja, ka VDI akti nenosaka darba devēja vainu vai atbildību nedz krimināltiesiskajā, nedz pilsoņu tiesiskajā nozīmē. Vienīgai aktu iemesls ir noskaidrot, vai nelaimes gadījums bija darba telpās, nevis skaidrot traģēdijas iemeslus un izvirzīt vainīgos.

Zolitūdes traģēdija notika 2013. gada 21. novembrī. Lielveikala ēkas sabrukšanas rezultātā bojā gāja 54 cilvēki, vairāki desmiti cieta. Par galveno sabrukšanas versiju tiek uzskatīts celtniecības normu pārkāpums.

Prokuratūra šajā lietā atzina par cietušajiem 263 cilvēkus. Lietas materiāli apkopoti 80 sējumos, savukārt kopējais pieteiktās kompensācijas apmērs sastāda 155 miljonus eiro. 2016. gada novembrī Maxima Latvija un Tineo vienojās ar cietušo pārstāvjiem par kompensācijas izmaksāšanu 100 tūkstošu eiro apmērā par katru bojāgājušo.

Lietā tiek uzklausīti 144 liecinieki, pieaicināti desmit eksperti. Apsūdzības izvirzītas deviņām personām. Lieta tika nodota Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas izskatīšanai 2015. gada 9. oktobrī.    

Ziņu lente
0