Vaidere: slēdzot skolas, Latvija varētu pazaudēt ciemus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skolu reformas procesā ir jādomā, vai kaitējums skolu slēgšanas dēļ nedos pārsvaru ietaupīto līdzekļu labumam, un vai Latvija nepazaudēs kārtējo ciematu, uzskata eirodeputāte Inese Vaidere.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. Veicot skolu reformu, ir rūpīgi jāpadomā lēmums par vienas vai otras skolas slēgšanu, citādāk Latvija riskē pazaudēt ciemus, pateica eirodeputāte Inese Vaidere Latvijas avīze.

Skolu tīkla optimizācijas ietvaros pašvaldības pieņēmušas lēmumu par 59 skolu reorganizāciju vai likvidēšanu. Vienas tiks apvienotas, citas likvidētas.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Vējonis pastāstīja, ko viņam uzrakstījuši krievvalodīgie sakarā ar skolu reformu

"No vienas puses, ir saprotama vēlme izglītības iestādes slēgt vai reorganizēt, jo tas var atslogot budžetu. Bet, ja tas tiek darīts ne līdz galam pamatoti, tad tas savā ziņā ir šāviens paša kājā," uzskata Vaidere.

Viņa atzīmēja, ka skolu reformas procesā ir rūpīgi jāizskata katrs gadījums — vai skolas slēgšana neradīs lielāku ļaunumu nekā ietaupītie līdzekļi.

"Ja pedagogi zaudē darbu, bet vecāki apjauš, ka uz tuvāko skolu bērnu izvadāt nav iespējams, tad var gadīties, ka pašvaldība zaudē savus iedzīvotājus — kuri tad — ar lielu varbūtību — emigrēs ārpus novada vai pat valsts," brīdina eirodeputāte.

Pēc viņas sacītā, Latvijā, neapšaubāmi, ir skolas, kuras ir jāslēdz, taču nevajag to darīt automātiski, bet gan ievērojot reģionālās politikas intereses.

Bērni - Sputnik Latvija
Krivcova: Latvija pataisa skolu par cietumu, kurā bērnus pāraudzina

"Ministrs Kārlis Šadurskis ir skaidrojis, ka pašvaldības varēs saņemt kompensācijas no valsts budžeta — proporcionāli ietaupītajiem līdzekļiem no nerentablo skolu slēgšanas, naudu tālāk novirzot pedagogu algu celšanai. Šeit es ļoti vēlētos, lai ministrija rīkotos reģionālpolitiski atbildīgi — lai sasniegtu reģionu attīstības līmeņu izlīdzināšanas mērķus. Proti, dažkārt tomēr vairāk atbal-stot arī kādas "nerentablas", bet apdzīvotajai vietai ļoti vajadzīgas skolas. Lauku iedzīvotāju saglabāšana ir mūsu nācijas interesēs," uzsvēra viņa.

Turklāt Vaidere pastāstīja, ka viesojusies reģionālajās skolās un dzirdējusi viedokli par skolu reformu, ne vien skolotāju un vecāku, bet arī pašu skolēnu viedokli.

"Jāatzīst, ka daudzviet ļaudis dzīvo nedrošībā un bažās, nezinot, vai rīt viņu skola netiks slēgta. Tāpēc es aicinu tās pašvaldības, kuras plāno tuvākajos gados skolas slēgt, pirms tam kārtīgi apdomāt un izvērtēt, vai kādas mazās skolas slēgšana no kartes "neizdzēsīs" kādu Latvijas ciemu," pateica Vaidere.    

Ziņu lente
0