Politologs: Merkelei nav izredžu ASV panākt sankciju atvieglojumus

© REUTERS / Jonathan ErnstAngela Merkele ar Donaldu Trampu
Angela Merkele ar Donaldu Trampu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Angelai Merkelei būs grūti panākt atvieglojumus Vācijas kompānijā ASV pret Krieviju pasludināto sankciju izpildīšanas jautājumā, uzskata politologs Aleksandrs Rars.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. Angela Merkele grasās apspriest ar Donaldu Trampu jautājumu par VFR kompāniju atbrīvošanu no jauno sankciju mēru ievērošanas attiecībā pret Krieviju, paziņoja avīze Wall Street Journal. Politologs, Vācijas un Krievijas foruma zinātniskais direktors Aleksandrs Rars uzskata, ka izdarīt to būs ļoti grūti, un iemesls neesot Trampā, bet ASV Kongresā. Tur sēž "vecīši", kuri vēlas "nospēlēt līdz galam" auksto karu, paziņoja Rars Rubaltic intervijā.

Aprīļa sākumā ASV ieviesa jaunas sankcijas pret Krieviju. Sankciju sarakstā nonāca vairāki lieli Krievijas biznesmeņi un viņu kontrolētās kompānijas. Vācijas rūpniecības gigantiem, tostarp, Siemens, Daimler un Volkswagen, ir seni biznesa sakari ar cilvēkiem un kompānijā, uz kuriem attiecas sankcijas. Šādu uzņēmumu vadītāji uztraucas, ka sankcijas izmaksās Vācijas rūpniecībai simtiem miljonu eiro.

ASV un ES karogi - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV sit savējos. Eiropa lūdz mīkstināt sankcijas pret Krieviju

Saskaņā ar Wall Street Journal avīzes datiem, Vācijas kanclere Angela Merkele grasās rosināt jautājumu par atvieglojumiem Vācijas kompānijā tikšanās laikā ar Donaldu Trampu 27. aprīlī.

Vācija nav ieinteresēta, lai Krievijas ekonomikā lietas pasliktinātos. Pret Krieviju vērstās sankcijas varētu beigties Vācijas kompānijām ar vairāku miljardu zaudējumiem, paziņoja Aleksandrs Rars.

"Firmām, kuras jau vairākas desmitgades strādā ar Krieviju, varētu atteikt finansējuma piešķiršanā, apdrošinātāji varētu atteikties strādāt ar viņiem. Šīs firmas vispār var pazaudēt visu," paskaidroja eksperts.

Pēc viņa domām, šādos apstākļos vācieši jūtas Eiropā nekomfortabli, jo viņu pusē nespēlē neviens, tieši pretēji, daži atbalsta ASV sankcijas pret Krieviju.

"Tādēļ tagad būs ļoti grūtas pārrunas Vašingtonā, kuras Merkeles kundze vadīs pati, lai mēģinātu apturēt eskalāciju. Taču tas būs ļoti sarežģīti," uzskata eksperts.

Viņš atzīmē, ka šobrīd jautājums Vācijas priekšā stāv uz malas — vai viņa ir ar Krieviju, vai viņa ir ar ASV.

"Jautājums ir tieši noteikts. Kaut gan, lai cik tas nebūtu dīvaini, ar pašu Trampu var vienoties. Viņš arī pats ir pret stingrām sankcijām attiecībā pret Krieviju. Vislielākā problēma meklējama Kongresā. Tur sēž lobētāji, kuri vēlas piegādāt Eiropai savu gāzi, amerikāņu alumīniju pārdot ES un t.t. Krieviju vēlas "izstumt" no Eiropas tirgus," uzskata eksperts.

Aleksejs Puškovs - Sputnik Latvija
Puškovs: Latvijā saprot, ka Krievijas sankciju pastiprināšana ir neizdevīga

Pārliecināt amerikāņus būs grūti, atzīmē Rars.

"Nekādu pozitīvu cerību nav. Amerikas un Eiropas sankcijas var tikt atceltas. Taču Amerikas sankcijas, kuras ir daudz stingrākas par Eiropas, nevar tikt atceltas. Vienkārši tā iemesla dēļ, ka tas ir jāizlemj visam Amerikas Kongresam un jānobalso par to. Taču tas nekad to neizdarīs. Tur sēž tādi vecīši, kuri pēc savas mentalitātes "glūn" aukstajā karā un vēlas nospēlēt to līdz galam. Tādēļ situācija ir drausmīgi sarežģīta," pateica politologs.

Viņš atzīmēja, ka Krievija šajā situācija var līdz galam "pagriezties" uz Austrumiem.

"Tāds spiediens, kurš tiek izmantots pret Krieviju, šobrīd vairāk līdzinās šantāžai. Savukārt uz šantāžu neviens neuzķeras," noslēgumā pateica Rars.    

Ziņu lente
0