Lietuvas ĀM vadītājs neko nedarīs attiecību uzlabošanai ar Krieviju

© Sputnik / Виктор ТолочкоМинистр иностранных дел Литвы Линас Линкявичус
Министр иностранных дел Литвы Линас Линкявичус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas ĀM vadītājs "kategoriski atmet" domas par to, ka Lietuvas varas iestādēm kaut kas būtu jādara attiecību uzlabošanai ar Maskavu.

RĪGA, 24. aprīlis – Sputnik. Lietuvas un Krievijas attiecību uzlabošana iespējama tikai pēc Krievijas iniciatīvas, paziņoja Lietuvas ĀM vadītājs Lins Linkēvičs, raksta Sputnik Lietuva.

Pirmdien Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis sarīkoja sanāksmi ar Linkēviču, kā arī ar Lietuvas vēstniekiem Krievijā, Baltkrievijā, ES, Gruzijā, Moldovā un Ukrainā. Tikšanās laikā tika apspriestas attiecības un sakaru attīstības perspektīvas ar šīm valstīm.

Бывший министр обороны Литвы Раса Юкнявичене, 8 марта 2010 года - Sputnik Latvija
Kādēļ Lietuvā nav AES: lietuviešu politiķe vaino Krieviju

Pēc Linkēviča domām, darba un praktiskie sakari ar Krieviju vienmēr darbojās, taču pastāv "tēmas, par kurām ir grūti cerēt uz uzlabojumiem". Tāpat ministrs piebilda, ka viņš "kategoriski atmet" domas par to, ka arī Lietuvas varas iestādēm kaut kas būtu jādara attiecību uzlabošanai ar Maskavu.

Lietuvas attiecības ar Krieviju krietni pasliktinājušās: nesenajā ziņojumā Valsts drošības departaments nosauca Krieviju par galveno valsts nacionālās drošības draudu, Seima deputātam Mindaugam Bastisam centās atņemt deputāta mandātu dēļ "sakariem ar Krieviju", savukārt Lietuvas enerģētiķi steidzas pēc iespējas ātrāk atslēgt valsts energosistēmu no elektroenerģijas loka BRELL.

Taču pats Skvernelis uzskata, ka galvenais attiecībās ar Maskavu ir nepārkāpt pamatprincipus, pirmkārt, cilvēktiesības un starptautiskā likuma saistības.

"Runājot par ievestām sankcijām (pret Krieviju – Sputnik.), tām ir jābūt efektīvām un rīcībspējīgām. Mūsu pozīcijas ar Lietuvas prezidenti absolūti sakrīt, un es nesaskatu pozīciju nesaskaņu stratēģiskā līmenī," — paziņoja Skvernelis pirms sanāksmes.

Gada sākumā premjers piedāvāja atjaunot Lietuvas un Krievijas starpvaldību komisijas darbu, kā to iepriekš izdarīja Latvija. Turklāt Skvernelis atzīmēja, ka Lietuva ir vienīgā ES valsts, kurai nav politisko skaru ar Krieviju. Republikas prezidente Daļa Gribauskaite nosauca viņa piedāvājumu par nelietderīgu un bezatbildīgu.

Ziņu lente
0