Reuters: tūkstošiem klientu skraida pa tirgu Latvijas banku aizstājēju meklējumos

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasEiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad Baltijā bankas vaicā potenciālajiem klientiem, vai viņi netika apkalpoti ABLV, un ja tika – konta atvēršanas pieteikuma izskatīšanas termiņš sastādīs trīs mēnešus.

RĪGA, 18. aprīlis — Sputnik. Naftas tirgotāji ar saknēm NVS valstīs tradicionāli izmantojuši kontus Baltijā, veicot eksporta operācijas — mīkstākas kontroles un lojālākas attieksmes dēļ pret ofšoru jurisdikcijām. Taču tagad viņi steidzami meklē citas bankas, raksta Reuters.

Pēc ABLV Bank skandāla, kuru Amerikas Finanšu ministrijas struktūra FinCEN apsūdzēja naudas atmazgāšanā un Latvijas ierēdņu uzpirkšanā, valsts varas iestādes piedāvāja steidzamas izmaiņas banku sektora uzraudzībā. Finanšu sektora attīstības padomes sēdē 21. martā tika izstrādāts tirgus atveseļošanās pasākumu plāns, saskaņā ar kuru visu čaulu kompāniju apkalpošana Latvijas bankās tiks aizliegta, sākot ar pavasari. Tiem, kas jau ir klienti, tiks dots pārejas periods kontu slēgšanai. Bankām, kuras apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt to daļu līdz apmēram 5%. Tiem, kas nespēs pārveidot biznesu īsā laika posmā, nāksies aiziet no tirgus.

Здание банка Rietumu - Sputnik Latvija
Rietumu bloķējusi kontu un norakstījusi 1000 eiro: nerezidentu stāsti

Ofšoru un čaulu kompāniju apkarošana notika Latvijā arī iepriekš, taču likums, spriežot pēc visa, izvedīs to jaunā līmenī.

"2016. gada laikā un līdz 2017. gada vidum komercbankas atteikušās sadarboties ar apmēram 30 tūkstošiem kompāniju, lielākoties ar ārvalstu, un bija skaidrs, ka šis process turpināsies," atzīmē Latvijas Komercbanku asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa.

Viņa uzskata, ka biznesmeņi, kuri nespēs pierādīt līdzekļu izcelsmi, noteiktu aktīvu vai kompāniju, kā arī kuri sadarbojušies ar NVS valstu kompānijām, it īpaši iekļautām sankciju sarakstos, vai kuras strādājušas valstīs ar paaugstinātu risku, varētu saskarties ar grūtībām, atverot jaunus kontus Latvijas bankās.

Ar kontroles pastiprināšanu nobiedētās Baltijas valstu bankas tagad atsakās strādāt ar ofšoru kompānijā, jo baidās kļūt par aizdomās turamajiem līdzdalībā šaubīgās operācijā, saka tirgotāji.

"Divdesmit divi tūkstoši klientu pazaudēja savus bankas kontus un skraida pa tirgu jaunu banku meklējumos: viņi metušies citās Latvijas bankās, Ungārijas, Čehijas, Gruzijas un Armēnijas bankās," atzīmē informācijas avots tirdzniecības kompānijā.

"Praktiski visi ražotāji Kazahstānā strādāja ar tirgotājiem, kuru konti atrodas ofšoros. Pienācis gals ofšoriem, bankas pieslēgušās to apkarošanai, ofšoru laiks pagājis," saka tirgotājs Kazahstānas tirgū.

Nozares informācijas avoti atzīmē, ka šajā situācijā manāmi palielinājušies bankas kontu atvēršanas termiņi.

Rietumu banka - Sputnik Latvija
Fontanka: uz kurieni no Latvijas aizies Krievijas nauda

"Kad kompānijas atnāk uz citām Latvijas bankām, viņiem tiek jautāts, vai viņi nav bijuši ABLV klienti. Bijušajiem ABLV klientiem konta atvēršanas pieteikuma izskatīšanas termiņš ir trīs mēneši, jo viņi varētu būt iesaistīti," pastāstīja tirgotājs.

"Kontu atvēršanas procedūra tagad kļuvusi par daudzu mēnešu darbu," apstiprina viņa vārdus cits informācijas avots naftas tirgū.

Papildus grūtības klientiem, pēc tirgus dalībnieku sacītā, izraisījusi vairāku Baltijas banku pāreja no norēķiniem dolāros uz eiro, jo līgumu pamata valūta vairumam eksportētājiem uz NVS paliek Amerikas dolārs, un viņi nevar izmantot šo banku pakalpojumus savu saistību pildīšanā. Tostarp, uz šādu sistēmu pārgājušas Latvijas Rietumu banka un Meridian Trade Bank.

Ziņu lente
0