Skolnieks apstrīdēs eksāmenu sarakstu Satversmes tiesā

© Sputnik / Evgeny Epanchintsev / Pāriet pie mediju bankasSkola
Skola - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Informātikas un latviešu valodas eksāmeni šī gada sarakstā stāv pēc kārtas. Lai nokārtotu tos citā laikā, jābrauc uz Rīgu un jāsaņem izziņa par stresu.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Ventspils skolnieks Ņikita Kovaļovs cīnās ar absurdu Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) prasību un ir gatavs iet līdz pat Satversmes tiesai, vēsta Latvijas Radio.

Divi eksāmeni — izvēles informātika un obligātais latviešu valodā — stāv šī gada sarakstā viens pēc otra: 21. un 22. maijā. Tādi ir pērnajā gadā pieņemtie Ministru Kabineta noteikumi. Absolventu vidū, kuriem nāksies kārtot divus eksāmenus pēc kārtas, izrādījies arī Ņikita Kovaļovs, Ventspils 6. vidusskolas 12. klases skolnieks. Informācija par eksāmeniem parādījās septembrī.

Dārzeņi - Sputnik Latvija
Zemnieki ir sašutuši: dzīvnieku aizstāvji māca bērnus kļūt par vegāniem

"Tas mani pilnībā pārsteidza. Es sāku interesēties gan pie skolas direktores, gan Ventspils pilsētas Izglītības pārvaldē, kur man norādīja, ka tā visam ir jābūt. Bet es tam nepiekrītu. Arī skolotāji nepiekrīt," — atzīmēja Kovaļovs.

Eksāmenu informātikā viņš vēlas kārtot, jo grasās saistīt savu nākotni ar informācijas tehnoloģijām.

"Es ar šo problēmu cīnos, jo neviens nezina, kā ar šo problēmu cīnīties. Ir pilnīgs absurds, ka Ministru kabineta noteikumi ierobežo manas spējas parādīt savu labāko rezultātu," — atzīmēja skolnieks.

Pērnā gada rudenī viņš sāka rakstīt dažādām valsts iestādēm, tostarp, Veselības ministrijai.

"Veselības ministrija lūdza viedokli Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomātiskās medicīnas un psihoterapijas katedrai, kuras vadītāja, profesore Gunta Ancāne informēja, ka [..] divu eksāmenu kārtošana diennakts laikā, raugoties no fiziskās, emocionālās aizsardzības un slimību profilakses viedokļa, nebūtu pieļaujama," — pastāstīja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Mācības jaunā stilā - Sputnik Latvija
Mācības jaunā stilā: mazāk priekšmetu un mājas darbu

Veselības ministrija atzīmēja, ka starp eksāmeniem ir jānodrošina pietiekams laiks atpūtai, lai skolēni varētu atpūsties, atjaunot spēkus un koncentrēties tālākajam mācību procesam. Šīs atbildes kopija tika nosūtīta arī Izglītības ministrijai un Valsts izglītības satura centram.

Tiesa, ar šīm iestādēm sakarā ar eksāmeniem Ņikita sarakstījies jau rudenī. Valsts iestāžu komentārus žurnālistiem pagaidām saņemt nav izdevies, tos solīja sniegt vēlāk. Taču ir iestāžu vēstulē minētie argumenti: eksāmenu saraksts esot saskaņots ar skolu direktoriem, un neviens no viņiem neesot paudis iebildumus. Savukārt Ņikita atklāja, ka elektroniskajā aptaujā piedalījušās vien 25 skolas.

Tāpat IZM norādīja, ka eksāmenus var nokārtot citā laikā, ja skolēnam ir nopietns iemesls. Tiesa, to var izdarīt tikai Rīgā, un, saskaņā ar neoficiālu informāciju no Valsts izglītības satura centra pārstāvjiem, nepieciešama medicīniska izziņa par to, ka skolēnam ir stress.

"Piedāvāja risinājumu, ko uzskatu par absolūti nepieņemamu. Tas ir datums, kad man būs izlaidums. Pēc izlaiduma man vajadzēs kārtot eksāmenu. Taču es tam nepiekrītu. Kāpēc man ir jāmaksā nauda, lai aizbrauktu uz Rīgu?" — pauž neizpratni Ņikita.

Tiesībsarga birojs, kur pagājušajā nedēļā vērsies Ņikita, arī kritizē eksāmenu sarakstu.

Latviešu valodas mācību grāmatas lappuses. Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Guntars Catlaks: visiem eksāmeniem jābūt tikai latviešu valodā

"Tā kā šis grafiks ir noteikts ar Ministru kabineta noteikumiem, tad diez vai mēneša laikā būs iespējams kaut ko mainīt. Bet būtu jāvērš Izglītības un zinātnes ministrijas uzmanība, lai tādas situācijas vairs nebūtu, jo starp eksāmeniem nav nevienas brīvas dienas," — informēja Tiesībsarga biroja pārstāve Laila Grāvere.

Tiesa, Ņikitam Kovaļovam ir plāns B — ja neizdosies atrisināt situāciju, viņš kārtos eksāmenu fizikā. Tāpat viņš cer aizstāvēt savu viedokli Satversmes tiesā.    

Ziņu lente
0