Zemnieki ir sašutuši: dzīvnieku aizstāvji māca bērnus kļūt par vegāniem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dzīvnieku aizstāvji no organizācijas "Dzīvnieku brīvība" stāsta skolēniem par vegānu pārtikas priekšrocībām, izsaucot Latvijas fermeru sašutumu.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Zemnieki pauž aizdomas, ka dzīvnieku tiesību aizstāvji aicina skolēnus atteikties no gaļas uzturā, vēsta Latvijas radio 4 programma "Doma laukums".

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome saņēmusi virkni sūdzību no vecākiem par to, ka organizācija "Dzīvnieku brīvība" lasa skolās lekcijas, kurās aģitē bērnus atteikties no gaļas un kļūt par vegāniem.

Вегетарианские продукты в сети магазинов Maxima в Латвии - Sputnik Latvija
Veģetāro un vegānu produktu pieprasījums Maxima veikalos pieaudzis par 70%

"Mani mulsina tas, ka cilvēki staigā pa skolām, stāsta bērniem, ko viņiem darīt, ko nedarīt, kā izturēties, ko ēst. Mums ir Produktu padome Zemkopības ministrijas paspārnē, kur mēs risinām visus jautājumus: kādiem produktiem jābūt galdā skolā, bērnudārzā, kādam tajos jābūt cukura, sāls sastāvam, kadam jābūt gaļas saturam cīsiņos. Bet tagad viņi nāk un stāsta, ka bērniem jāēd salāti. Man tas šķiet nepareizi," — pastāstīja padomes vadītājs Edgars Treibergs.

Vienlaikus paši organizācijas pārstāvji apgalvo, ka nevienu neaģitē, lai arī patiešām uzskata, ka cilvēkiem būtu jāatsakās no gaļas. Vienkārši stāsta par to, cik kaitīga planētai ir lopkopība.

"Mēs lasām lekcijas par vides aizsardzību, par dzīvnieku ētiku un dzīvnieku jautājumiem. Visa mūsu informācija ir zinātniski pamatota. Mēs stāstām par veģetārismu un vegānismu, taču šīs ziņas apstiprina starptautiskās veselības aprūpes organizācijas, kuras uzskata, ka tāds uztura stils var būt veselīgs un risināt dažas veselības problēmas. Mēs stāstām par lopkopību, kas nodara kaitējumu apkārtējai videi. Tā ir pārbaudīta informācija, mēs neko neizdomājam, ne uz ko neaicinām. Mēs vienkārši stāstām, lai bērniem būtu šīs zināšanas un viņi paši varētu izvēlēties," — saka organizācijas pārstāve Maija Krastiņa.

Птицефабрика - Sputnik Latvija
Latvijas veikali pārtrauks sprostos dētu olu tirdzniecību

"Dzīvnieku brīvības" pārstāvji nesaprot, kāpēc vecāki sūdzas zemniekiem, nevis pašai organizācijai vai Izglītības ministrijā. Pēc viņu domām, zemnieki vienkārši cenšas viņus nomelnot. Fermeri nenoliedz, ka organizācijas darbība viņiem pamatīgi apnikusi.

"Nepietiek ar to, ka viņi staigā pa mūsu fermām, izlaiž brīvībā kažokzvērus, — es domāju, nāktos piesaistīt arī policijas uzmanību šiem darboņiem. Man ir piedāvājums: lai viņi paši paņem bankā aizņēmumu un parāda, kā strādāt laukos. Viena maza grupa nevar visu laiku uzspiest savu ideoloģiju. Lai cilvēki paši izvēlas, ko viņi ēdīs, ko neēdīs, kādus dzīvniekus turēs mājās, kādus — ne, kādus dzīvniekus turēs fermās, kādā skaitā. Mums ir Eiropas Savienības normas, saskaņā ar kurām mēs tos turam," — uzsvēra Edgars Treibergs.

Zemnieki nosūtījuši virkni vēstuļu atbildīgajiem dienestiem, tostarp policijai, ar prasību novērtēt organizācijas darbību. Tiesa, Valsts izglītības satura centrs par tādām sūdzībām neko nav dzirdējis.

"Neesam saņēmuši nekādas sūdzības. Šo stāstu uzzinājām no medijiem. Kamēr neesam to pārbaudījuši, varam teikt tikai to, ka visai informācijai, kas tiek sniegta skolās, jāatbilst likuma normām. Ir virkne kritēriju, kas norādīti likumā. Piemēram, informācijai un materiāliem, kas tiek pasniegti skolēniem, jābūt atbilstošai bērnu uztverei, jābūt zinātniski pamatotiem. Katrai mācību iestādei ir jāpārbauda, vai lekcijas atbilst prasībām," — pastāstīja dienesta pārstāve Jana Veinberga.

Поросята в хлеву - Sputnik Latvija
Dzīvnieku aizstāvji pieprasa saukt cūkkopjus pie atbildes

Ja vecākiem parādījušās kādas pretenzijas pret lekcijām, ko skolās lasa uzaicinātas personas, viņiem par to jāpaziņo skolas direktoram, nevis jāstāv malā, atgādināja VISC.

"Par skolas darbību atbild direktors. Viņam ir jāseko, kas un kādas lekcijas lasa viņa skolā, vai tās atbilst likumam. Ja vecākiem ir sūdzības vai piezīmes, ir jāvēršas pie direktora. Ja problēmu neizdodas atrisināt ar viņu, vajadzētu griezties pašvaldībā. Tādas lietas nevar ignorēt," — paskaidroja Veinberga.

VISC plāno izsaukt organizācijas "Dzīvnieku brīvība" pārstāvjus un pieprasīt paskaidrojumus.

Ziņu lente
0