Saeima steidzamā kārtā cenšas glābt Latvijas pensionārus no nabadzības

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāti vienojušies paātrināt pensiju likuma grozījumu izskatīšanu, lai uzlabotu Latvijas pensionāru materiālo stāvokli.

RĪGA, 16. aprīlis – Sputnik. Jau šonedēļ Saeimas Sociālo un darba lietu komisija plāno pieņemt lēmumu par pensiju likuma grozījumu iesniegšanu Saeimai, vēsta Grani.lv.

Pensionāri - Sputnik Latvija
ESAO: daudzi pensionāri Latvijā ir nabagi, it sevišķi sievietes

Grozījumi paredz, ka pārdzīvojušais laulātais vēl gadu varētu saņemt pabalstu 50% apmērā no mirušā laulātā pensijas.

Pēc viena no likumprojekta iniciatoriem Andreja Klementjeva ("Saskaņa") sacītā, Saeimas frakcijas vienojušās par to, ka izskatīs likumprojektu steidzamā kārtā, lai tas varētu stāties spēkā jau 2019. gadā.

Klementjevs tāpat atgādināja, ka Latvija paliek viena no pēdējām ES valstīm, kur joprojām nav ieviesta pārdzīvojušā laulātā pensija.

Gaidiet palīdzību no valsts

Iepriekš Latvijas labklājības ministrs Jānis Reirs aicināja Saeimu atbalstīt iniciatīvu par pabalstu piešķiršanu 50% apmērā mūžībā aizgājušo pensionāru laulātajiem.

Reirs atzīmēja, ka šāds pabalsts varētu tikt saņemts gada laikā pēc laulātā nāves.

Turklāt Saeimas sociālo un nodarbinātības lietu komisija, sākot ar šī gada 1. jūliju, nolēma paaugstināt pensiju apmēru ne tikai tiem pensionāriem, kuri pabeidza strādāt līdz 1995. gada beigām, bet arī tām personām, kuri devās uz pensiju līdz 1996. gada beigām.

Pielikumu saņems ap 10 tūkstošiem pensionāru. Lai izmaksātu šo naudu, valstij nāksies sameklēt papildus 1 miljonu eiro.

Vientuļi un nabagi

Pensionāre - Sputnik Latvija
Kas saņems pensijas pielikumu

Iepriekš vēstīts, ka Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (ESAO), izvērtējot pensiju sistēmu Latvijā, konstatēja, ka valstī valda augsts nabadzības līmenis, it īpaši vecuma grupā virs 75 gadiem un starp sievietēm. Organizācija uzsvēra, ka Latvijā ir ļoti zems bāzes pensiju līmenis, lai arī valstij ir iespēja palielināt tās līdz 20% no vidējās algas.

Centrālā statistikas pārvalde informē, ka 2016. gadā palielinājies nabadzībai pakļauto cilvēku skaits vecuma grupā pāri 65 gadiem (no 38,1% 2015. gadā līdz 39,9% 2016. gadā). Turklāt, īpašs risks kļūt nabagiem ir vientuļajiem pensionāriem — ja šāds cilvēks vecumā pāri 65 gadiem dzīvo viens, viņa nabadzības risks palielinās līdz 72,8%. tas nozīmē, ka gandrīz katri trīs no četriem vientuļajiem pensionāriem Latvijā ir nabagi.

Ziņu lente
0