Kas saņems pensijas pielikumu

© Sputnik / Sergey MelkonovPensionāre
Pensionāre - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pensijas pielikumu šovasar saņems ne vien darbinieki, kuri devās pensijā līdz 1995. gadam, bet arī personas, kuras devās nopelnītajā atpūtā gadu vēlāk.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Saskaņā ar Saeimas Sociālo un nodarbinātības lietu komisijas lēmumu, no 1. jūlija pensijas apmēru palielinās ne vien tām personām, kuras kļuva par pensionāriem līdz 1995. gada beigām, bet arī darbiniekiem, kuri devās uz pensiju līdz 1996. gada beigām, vēsta Baltnews.lv.

Šādu lēmumu komisijas pieņēma, izskatot Labklājības ministrijas sagatavotos papildinājumus Pensiju likumam. Šos papildinājumus grasās pieņemt paātrinātā kārtībā.

Пожилые мужчины на отдыхе - Sputnik Latvija
"Ko viņi pīpē": latviešus sadusmoja 1 700 eiro liela pensija

Pensiju pielikumu saņems apmēram 10 tūkstoši pensionāru. Lai šī nauda tiktu izmaksāta, valstij nāksies papildus atrast 1 miljonu eiro.

Lēmumu par pensiju pielikumu pieņēma sakarā ar to, ka pensionāri, kuri pabeidza strādāt 1996. gadā, tieši brīdī, kad Latvijā sāka darboties individuālā pensijas uzkrājuma sistēma, sāka saņemt pensiju, kura balstījās uz vidējās algas apjomu 1995. gadā, jeb 85 lati. Beigu beigās, cilvēks, kurš 199. gadā devās pensijā ar algu 200 latos, saņem pensiju, kura aprēķināta no tās pašas 85 latu algas, tāpat kā tas, kurš devās pensijā 1995. gadā.

Līdz ar to tam, kurš kļuva par pensionāru 1996. gadā, ir nepieciešams tāds pats pielikums, kāds nepieciešams cilvēkam, kurš pensionējās 1995. gadā. 1996. gada pensionāri vidēji saņem 212,78 eiro, plus piemaksa par darba stāžu 30 eiro apmērā, pa 1 eiro par katru nostrādāto gadu. Tagad arī viņiem piemaksa par katru darba gadu pieaugs par 50 centiem.

Женщины на улице в Риге - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājiem nāksies strādāt vairāk, vai pensionāriem – mazāk ēst

Pērn Saeima pieņēma grozījumus, saskaņā ar kuriem piemaksa par darba stāžu personām, kuras pensionējās līdz 1995. gada 31. decembrim, palielinās no 1 līdz 1,5 eiro par gadu. Pateicoties šādam lēmumam, piemaksai par 37 gadu darba stāžu jāsastāda 18,5 eiro mēnesī.

Iepriekš tika ziņots, ka Latvijā vairāk nekā 70% vientuļo pensionāru ir pakļauti nabadzības riskam — šajā kategorijā trīs no četriem pensionāriem ir nabagi. Nabadzības riskam pakļauto cilvēku skaits vecuma grupā virs 65 gadiem palielinājās no 2015. līdz 2016. gadam no 38,1% līdz 39,9% attiecīgi. Vērts atzīmēt, ka pensionārs īpaši riskē iekļūt nabadzīgo kategorijā, ja dzīvo viens, tad viņa nabadzības risks pieaug līdz 72,8%.

Ziņu lente
0