Somija izniegusi visas "Ziemeļu straumes 2" būvdarbiem nepieciešamās atļaujas

© AP Photo/Frank Hormann"Ziemeļu straume"
Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš, 28. martā visas atļaujas gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecībai izsniedza Vācija.

RĪGA, 12. aprīlis — Sputnik. Somija izsniegusi otro atļauju gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecībai un ekspluatācijai, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz kompānijas Nord Stream 2 — projekta operatora — sniegto informāciju.

Līdz ar to gāzesvada būvdarbu saskaņošanas process ar Helsinkiem ir noslēdzies.

Atļauju izsniegusi Dienvidsomijas reģionālā administratīvā aģentūra saskaņā ar Likumu par ūdeni.

Pirmo atļauju gāzesvada Nord Stream 2 AG celtniecībai iecirknī, kas ved cauri Somijas ekskluzīvajai ekonomiskajai zonai, Somija izsniedza 5. aprīlī.

"Ziemeļu straume 2"

Iepriekš visas nepieciešamās atļaujas "Ziemeļu straumes 2" celtniecībai izsniedza Vācija. 27. martā Vācijas Federālā kuģniecības un hidrogrāfijas iestāde izsniedza atļauju gāzesvada "Ziemeļu straumes 2" celtniecībai un ekspluatācijai valsts ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā. Janvārī Štrālzundes Kalnu pārvalde izsniedza atļauju gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecībai un ekspluatācijai Vācijas teritoriālajos ūdeņos (12 jūras jūdžu zonā) un uz sauszemes.

Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
Polija lūdz Ameriku sodīt eiropiešus par "Ziemeļu straumi 2"

Atļaujas "Ziemeļu straumes 2" celtniecībai atlicis saņemt Dānijā, Zviedrijā un Krievijā.

Lēmumu par to, vai tiks izsniegta atļauja "Ziemeļu straume 2" celtniecībai Dānijas teritoriālajos ūdeņos, valdība nav pieņēmusi, taču gan valdošā, gan opozīcijas partijas aicina noraidīt gāzesvadu.

Nord Stream 2 AG tehniskais direktors Sergejs Serdjukovs, komentējot Dānijas plānus, paziņoja, ka gadījumā, ja tiks aizliegts izvilkt caurules Dānijas ūdeņos, tiks izraudzīts alternatīvs maršruts, un pie tam gāzesvada "Ziemeļu straumes 2" garums palielināsies tikai par 10 kilometriem.

Lietuva, Latvija un Polija stāsta par "Ziemeļu straumes 2" nestajiem draudiem

Трубы для Северного потока - Sputnik Latvija
Viedoklis
Viltīgs plāns. Ukraina gatava nožņaugt "Ziemeļu straumi 2"
Vairākas Eiropas valstis iebilst pret jaunu gāzesvadu celtniecību no Krievijas uz Eiropu, piemēram, pret "Ziemeļu straumi 2". Pret projektu iestājusies Ukraina, kas baidās zaudēt Krievijas gāzes tranzīta nestos ienākumus. Latvija, Lietuva un Polija vienprātīgi iebilda pret projektu — šo valstu līderi uzskata, ka tas ir politisks projekts. Ar gāzesvada celtniecības plāniem ir neapmierinātas arī ASV, kas pauž ambiciozus nodomus eksportēt uz Eiropu savu gāzi.

Krievijā vairākkārt ir norādījusi, ka "Ziemeļu straume 2" ir ekonomisks projekts un tēze par "enerģētiskās drošības draudiem" Eiropai neatbilst patiesībai — tieši pretēji, gāzes transportēšanas maršrutu diversifikācija ļaus samazināt tranzīta riskus un paaugstinās tās patērētāju gāzes drošību. Turklāt "Ziemeļu straumes 2" maršruts līdz Vācijai ir gandrīz par diviem tūkstošiem kilometriem īsāks, nekā caur Ukrainu, kas samazina tās piegādes cenu.    

Ziņu lente
0