Ne Pāvels, bet Pāvils: VVC attīrījis kalendāru no nelatviešu vārdiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pāvels, Martins un Anželika varēs svinēt vārdadienas 22. maijā, neparasto vārdu dienā.

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik. Vārdi Pāvels un Anželika svītroti no tradicionālo latviešu vārdu saraksta, vēsta Valsts valodas centrs (VVC).

Iestāde informēja, ka "nepastāv un nekad nav pastāvējis dalījums oficiālajā un neoficiālajā kalendārvārdu sarakstā, toties ir latviešu tradicionālo kalendārvārdu saraksts un paplašinātais vārdadienu saraksts, kuros ievietoti gandrīz visi ierosinātie personvārdi".

Valsts valodas centrs - Sputnik Latvija
Valsts valodas centrs cīnās ar "nepareiziem" vārdiem

Starp kritērijiem, kurus pēdējos 10 gadus ņēmusi vērā Kalendārvārdu ekspertu komisija, iesakot jaunus personvārdus iekļaušanai latviešu tradicionālo kalendārvārdu sarakstā, ir "vārda cilme — kalendārvārdu izvēlē priekšroka dodama baltu (latviskas vai lietuviskas) cilmes personvārdiem, latviešu kultūrā pazīstamiem senģermāņu cilmes vārdiem", skaidro VVC.

Kalendārā iekļauti tādi vārdi kā Daivis, Ritums, Audra, Ģedimins, Ferdinands, Gerhards, Gothards — tie atbilst šiem kritērijiem taču Dominika, Džemma, Odeta — ne gluži.

No saraksta izslēgti vārdi Pāvels, Martins, Aleksa, Elīze, Keita un Anželika. To vietā ieteikts izmantot "latviskākus analogus" — Pāvils, Mārtiņš, Aleksandra, Elīza, Katrīna un Angelika.

VVC atzīmēja, ka "izslēgto" vārdu nesēji var svinēt vārdadienu gan dienā, kad vārds ierakstīts paplašinātajā vārdadienu sarakstā, gan 22. maijā — visu neparasto vārdu dienā.

Kalendāra atjaunošanas un tradīciju glabāšanas ekspertu komisija VVC paspārnē izveidojās 90. gadu sākumā, pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Tās locekļi pulcējas reizi trijos vai četros gados.

"Piemēram, vārds Martins, skaists un starptautisks. Taču, redziet, mums jau ir vārds Mārtiņš. Un šajā gadījumā mums nācās precīzi novilkt robežu. Arī argumenti par to, ka pazīstamiem latviešu sportistiem ir tādi vārdi, nav vērā ņemami," — stāstīja VVC vadītājs Māris Baltiņš pērngad.

Витраж с картой Латвии - Sputnik Latvija
"Putinovkas" nebūs: VVC aizstāvēs Latvijas ģeogrāfiju

Pazīstamais latviešu sportists ir skeletonists Martins Dukurs. Tātad tas, ka viņa vārds tiks svītrots kalendārā, kļuva zināms jau pērnā gada oktobrī, un tas nekādi nav saistīts ar to, ka Olimpiskajās spēlēs Phjončhanā brāļi Dukuri palika bez medaļām.

Neveiksme sportā nevar ietekmē vārda likteni, toties panākumi sportā ir pavisam cita lieta. Drīz vien pēs tenisistes Aļonas Ostapenko uzvaras turnīrā VVC apsolīja iekļaut viņas vārdu kalendārā. Patlaban Aļonas vārds ir atrodams paplašinātajā vādu sarakstā, viņas vārdadiena ir 18. augustā.

Ziņu lente
0