Viedoklis

Kā bilingvālo skolu aizstāvji kļuva par video sēriju ķīlniekiem

© Sputnik / Sergey MelkonovAkcija krievu skolu aizsardzībai
Akcija krievu skolu aizsardzībai - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas, Andrejeva un Georga karogi bilingvālās apmācības aizstāvības akcijās ne vien izraisa NATO ģenerāļu uztraukumu, bet arī rada maldīgu priekšstatu par protestu mērķiem.

Reportāžas no Latvijas piesaiste sev uzmanību. Daudzu tūkstošu cilvēku mītiņi ar plīvojošiem Krievijas un Andrejeva karogiem, ar Georga lentas krāsu karogiem. Laikmetīga Krimas pavasara aina parādās acu priekšā.

Tā iekārtots mūsdienu cilvēks, ka viņš aizķeras ar aci pie video vai fotogrāfijām un izdara secinājumus, neiedziļinoties detaļās. Tādēļ video sērijas no Rīgas liek NATO ģenerāļiem, kuri apzinās, ka atšķirībā no Krimas, Latvija atrodas uz Krievijas un NATO karaspēku sadursmes līnijas, nervozi pīpēt. Turklāt aliansē saprot, ka Baltijas placdarma faktiski ir nepasargāta.

Nomierināsim NATO ģenerāļus. Aina neatbilst patiesībai. Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji absolūti netaisās uz Krieviju, ne par kādiem Krimas pavasara scenārijiem nevar būt ne runas.

Kas tad patiesībā notiek? Kādā sakarā notiek demonstrācijas ar Krievijas, Andrejeva un Georga karogiem? Atbilde izbrīnīs daudzus. Protestētāji iestājas pret prezidenta grozījumiem likumā par izglītību, jeb par bilingvālās izglītības sistēmas aizsardzību.

Tās pašas izglītības, kur bērni sešdesmit procentus priekšmetu apgūst Latviešu valodā, savukārt vēstures stundās skolēniem tiek ieskaidrota pret Krieviju vērsta "okupācijas" koncepcija, un tiek runāts par PSRS un fašistiskās Vācijas pielīdzināšanas nepieciešamību.

Daži manifestācijas dalībnieki saka, ka viņi iestājas par skolu izglītības aizstāvību krievu valodā. Taču, atvainojiet, atbildēšu es: kā var aizstāvēt to, kas Latvijā nepastāv jau kopš 2004. gada. Un, starp citu, ja krievu izglītības aizstāvji vēlētos to aizstāvēt, tad kādēļ nebija manifestāciju no 2005. līdz 2017. gadam, vai tad Krievu skolu aizsardzības štāba darbs tika apturēts?

Vējonis - Sputnik Latvija
Vējonis parakstījis spriedumu latviskai Latvijai

Kādēļ Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji balsoja par "Saskaņu", kura ieņēmusi elastīgu pozīciju attiecībā uz bilingvālās izglītības likvidēšanu?

Tātad, ar Krievijas, Andrejeva un Georga karogiem tiek aizstāvēta bilingvālās izglītības sistēma, kuras ieviešanu pati Krievija vairākkārt nosodīja no 2003. līdz 2005. gadam.

Tad kādēļ tā jādezinformē pasaules sabiedrība? Kādēļ neizstrādāt savu bilingvālās izglītības aizstāvju simboliku?

"Vakar Latvijas krievu skolu aizstāvības gājienā atkal tika pacelti divi Andrejeva un viens Krievijas valsts karogs. Pa labam, uz tādiem pasākumiem ir jāiet ar Latvijas karogiem, jo mēs cīnāmies par savām tiesībām savās mājās — Latvijā. Gan himna, gan karogs, gan ģerbonis ir mūsu," uzrakstīja savā Facebook tīkla profilā viens no protestu līderiem pret bilingvālās skolu izglītības likvidēšanas Degi Karajevs.

"Es saprotu noraidošas sajūtas, kuras izjūt daudzi — 30 gadu skaidrošanas laikā "jūs te esat svešie" grūti iemīlēt simbolus, ar kuriem piesedz sevi aizvainotājs. Taču ir jāpārvar sava apvainošanās un jācīnās par savām tiesībām pilnā mērā. Latvija ir mūsu mājas. Un punkts," uzsvēra Karajevs.

Diemžēl, skolu aizstāvju vidū viņa pozīciju pārstāv mazākums.

Starp citu, bilingvālās izglītības aizstāvji varēja, nevicinot Krievijas karogus, vērsties pie Krievijas pēc veselas virknes jautājumu.

Vislatvijas vecāku sapulce - Sputnik Latvija
Mēs līdz beigām stāvēsim par krievu skolām: Vislatvijas vecāku sapulces rezultāti

Tā, pirmām kārtām, ir mūsdienu Latvijas izglītības sistēmas alternatīvas izveidošanas nepieciešamība Krievijas vēstniecības skolas veidā, kurā varētu mācīties simtiem vietējo iedzīvotāju. Tā ir arī Krievijas un Latvijas izglītības vienošanās noslēgšanas lobēšana.

Skaidrs, ka Rīga netiecas parakstīt šo līgumu. Taču kam tad vajadzīga starpvaldību komisija, kura uz vārdiem strādā veiksmīgi? Kādēļ nevar sasaistīt kopā tranzīta attīstības jautājumus ar šīs vienošanās noslēgšanu? Jo diplomātijā taču šādi politiski darījumi ir ierasta prakse.

Autora viedoklis var neatbilst redakcijas pozīcijai.    

Ziņu lente
0