Dombrovskis: Latvijai nācās atbildēt uz jautājumiem par naudas atmazgāšanu

© Wikipedia / Johannes JanssonЭкс-премьер Латвии Валдис Домбровскис
Экс-премьер Латвии Валдис Домбровскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējie notikumi Latvijas banku nozarē izraisījuši Eiropas Komisijas papildu jautājumus Latvijai sakarā ar naudas atmazgāšanas apkarošanu.

RĪGA, 23. marts – Sputnik. Eiropa grasās pastiprināt naudas atmazgāšanas apkarošanu, pastāstīja Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis Latvijas televīzijas raidījuma Rīta panorāma ēterā. Februāra sākumā kļuva zināms, ka ASV Finanšu ministrija tur aizdomās naudas atmazgāšanā Latvijas ABLV Bank. Februāra beigās banka paziņoja par pašlikvidāciju.

Дана Рейзниеце-Озола - Sputnik Latvija
Reizniece-Ozola sveic ABLV lēmumu par pašlikvidāciju

ABLV liktenis varētu piemeklēt vēl desmit Latvijas bankas ar lielu daļu nerezidentu ieguldījumu, paziņoja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 15. februārī uzsāka kriminālprocesu pret Latvijas Bankas vadītāju Ilmāru Rimšēviču sakarā ar aizdomām par kukuļu izspiešanu un saņemšanu ne mazāk kā simts tūkstošu eiro apmērā. Rimšēvičam aizliegts pildīt lēmumu pieņemšanas, kontroles un uzraudzības funkcijas Latvijas Bankā, kā arī pamest valsts robežas, kā dēļ viņš nevar piedalīties Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomes darbā.

Dombrovskis pastāstīja, ka pēc notikumiem Latvijas banku nozarē Latvijai nācies atbildēt uz Eiropas Komisijas papildjautājumiem.

Pēc Dombrovska sacītā, šobrīd naudas atmazgāšanas apkarošanas jautājumu plānots apspriest Eiropas mērogā. Latvijas notikumi guva plašu atspoguļojumu, tādēļ "Latvijai bija jāizrāda skaidra reakcija". Viņš atzīmēja, ka šobrīd Eiropā sākas jauns cīņas posms ar riskantiem klientiem, kādēļ arī tiek mainīta normatīvā bāze, un "Latvijai ir ārkārtīgi svarīgi sekot tendencēm". Taču ir jāstrādā ne vien pie tā, lai tiktu samazināti nerezidentu ieguldījumu apjomi.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Eirodeputāts no Latvijas apkaros naudas atmazgāšanu

"Riskanti klienti var būt arī rezidenti," pateica Dombrovskis, atzīmējot, ka ir jāizvērtē jebkādu klientu darījumi.

Dombrovskis atzina, ka būdams premjers pats neesot saskaries ar analoģiskām situācijām, taču naudas atmazgāšanas apkarošanas jautājumiem "tika veltīta ļoti liela uzmanība pirms Latvijas pievienošanās eirozonai".

Šonedēļ Finanšu sektora attīstības padome atbalstīja izmaiņas Latvijas banku sistēmā: visu "tukšo" kompāniju apkalpošana tiks aizliegta Latvijas bankās, sākot ar pavasari, tiem, kuri jau ir klienti, tiks piedāvāts pārejas periods kontu slēgšanai. Bankām, kuras apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt to daļu līdz apmēram 5%, savukārt tiem, kas nespēs pārveidot biznesu īsā laika posmā, nāksies aiziet no tirgus.

Ziņu lente
0