Cambridge Analytica vadītājs pastāstījis par iejaukšanos Latvijas vēlēšanās

© Foto : Tautas partijaАндрис Шкеле на пятнадцатом конгрессе Народной партии
Андрис Шкеле на пятнадцатом конгрессе Народной партии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidentam Donaldam Trampam un Latvijas "oligarhu lietas" dalībniekiem ir kaut kas kopīgs – viņi izmantojuši vienu un to pašu polittehnologu pakalpojumus.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Skandalozās kompānijas Cambridge Analytica vadītājs Aleksandrs Nikss pastāstīja par iejaukšanos priekšvēlēšanu kampaņās Āzijā, Āfrikā, Dienvidamerikā un Eiropā, tostarp, Latvijā, vēsta Bloomberg.

Šobrīd kompānija Cambridge Analytica atrodas skandāla centrā ar nelikumīgu datu izmantošanu: 50 miljonu Facebook lietotāju dati – ar to palīdzību pētnieki vērtēja vēlētāju politisko izvēli un rādīja viņiem reklāmu, kura tiešā veidā nonāca viņu intereses zonā. Cambridge Analytica saista ar ASV prezidenta Donalda Trampa priekšvēlēšanu kampaņu.

Армандс Краузе - Sputnik Latvija
Politika
Armands Krauze: aģitācijas aizliegums krievu valodā izlīdzina politiķu izredzes

Cambridge Analytica apakšvienība, kompānija SCL Group, arī piedalījusies priekšvēlēšanu kampaņās visā pasaulē, taču darīja to daudz atklātāk. Piemēram, Trinidadā SCL Group noalgotie cilvēki aprakstīja sienas ar grafiti ar politisko reklāmu.

Latvijā SCL Group īstenoja dezinformācijas kampaņu, kuras mērķis bija palielināt spriedzi starp latviešiem un krievvalodīgajiem. "Ja runājam īsi, tad krievus apsūdzēja bezdarba līmenī un citās valsts problēmās," — teikts kompānijas dokumentos. Šie centieni novedot pie nacionāli noskaņota SCL Group klienta uzvaras.

Tāpat, kā apgalvo kompānijas mājaslapa, SCL Group konsultējusi Aināru Šleseru un Andri Šķēli elektorālās stratēģijas izvēlē, kad tie 2010. gadā piedalījās vēlēšanās apvienības Par labu Latviju! sastāvā. Taču apvienība ieguva tikai astoņas vietas Saeimā un neiekļuva valdošajā koalīcijā. Kā pērn pastāstīja Šķēles padomnieks Mārcis Bendiks, SCL Group noalgoja vietējo kompāniju aptauju veikšanai, taču nesamaksāja par darbu.

"Viņi saņēma milzīgu naudu par šo kampaņu. Neviens no kampaņas dalībniekiem neredzēja nekādu stratēģijas analīzi vai uzmetumu, kurš būtu balstīts uz fokusa grupām," — pateica Bendiks, tomēr atsakoties nosaukt summu.

Taču Niks apgalvo, ka nodeva apvienībai Par labu Latviju! ziņojumu uz 148 lappusēm, savukārt SCL Group arī nebija jāmaksā par aptaujām. No savas puses, aptauju veikušās Latvijas kompānijas vadītājs Aigars Freimanis, paziņoja, ka noslēdza līgumu tieši ar SCL Group. Šlesers no komentāriem atteicās.

Ziņu lente
0