Telegraph: "Novičoks" bija paslēpts Skripaļa meitas čemodānā

© REUTERS/Henry NichollsSolsberijas London Road Cemetery. 2018. gada
Solsberijas London Road Cemetery. 2018. gada - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kļuvušas zināmas bijušā GIP pulkveža un viņa meitas noindēšanas lietas izmeklēšanas detaļas Lielbritānijā.

RĪGA, 16. marts — Sputnik. Viela, ar kuru tika noindēts bijušais GIP oficieris Sergejs Skripaļs, atradusies viņa meitas Jūlijas čemodānā, raksta britu avīze Telegraph.

Saskaņā ar informācijas avotiem specdienestos, ar indīgo vielu varēja būt piesātināts Jūlijas apģērba vai kosmētikas priekšmets, kuram bija jābūt izpakotam tikai Skripaļa mājā Solsberi pilsētā.

Notiesātais par valsts nodošanu bijušais GIP pulkvedis Sergejs Skripaļs, kurš ieguva patvērumu Lielbritānijā pēc izlūku apmaiņas starp Krieviju un ASV 2010.  gadā, un viņa meita 4. martā tika atrasti bezsamaņā Solsberi pilsētā. Saskaņā ar britu valdības datiem, viņus noindēja ar Krievijā ražotu nervus paralizējošu vielu "Novičok".

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Terēza Meja apsūdzējusi Krieviju par uzbrukumu Sergejam Skripaļam

Uzstājoties 14. martā britu parlamentā, Terēza Meja apsūdzēja Krieviju saiknē ar Skripaļa un viņa meitas noindēšanu. Krievijas ĀM noraidīja apsūdzības, savukārt Krievijas vēstniecība Londonā nosūtīja Ārlietu ofisam notu ar norādi par savstarpējas Solsberi ārkārtas negadījuma izmeklēšanas nepieciešamību.

Meja faktiski ignorēja šos paziņojumus un paziņoja pasākumu sarakstu, kuri tiks vērsti pret Krieviju. Londona pieprasa 23 Krievijas diplomātu izsūtīšanu, aptur visus abpusējos sakarus ar Krieviju, kā arī atsauc Krievijas ĀM vadītāja Sergeja Lavrova ielūgumu Lielbritānijas galvaspilsētas apmeklējumam.

Kā paziņoja Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs, Krievijas puse noliedz jebkādus sakarus ar Skripaļa noindēšanu, savukārt visas apsūdzības ir "muļķības". Lavrovs uzsvēra, ka Krievija vēlētos saņemt piekļuvi izmeklēšanas materiāliem, taču Londona pagaidām neskaidru iemeslu dēļ atsaka tās piešķiršanā. Pēc Lavrova sacītā, Krievija pilnībā gatava sadarboties ar Lielbritāniju šajā lietā, ja Londona ievēros visas šādos gadījumos nepieciešamās procedūras, kuras ierakstītas Ķīmisko ieroču aizliegšanas konvencijā.    

Ziņu lente
0