Terēza Meja apsūdzējusi Krieviju par uzbrukumu Sergejam Skripaļam

© REUTERS/Toby Melville/File PhotoПремьер-министр Великобритании Тереза Мэй
Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrija noliedz Lielbritānijas un ASV apsūdzības par Sergeja Skripaļa slepkavības mēģinājumu. Norādīts, ka apsūdzību pamatā ir mēģinājumi diskreditēt gaidāmo pasaules čempionātu futbolā.

RĪGA, 13. marts – Sputnik. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņojusi, ka Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes bijušais darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija saindēti ar Krievijā izstrādātu klases "Novičok" nervu paralītisko vielu.

Viņa norādīja, ka iespējamas tikai divas notikušā versijas.

"Vai nu tas bija tiešs Krievijas valsts akts pret mūsu valsti, vai Krievijas valdība zaudējusi kontroli pār nervu paralītisko vielu, kam potenciāli piemīt katastrofiski iznīcinošas īpašības, un pieļāvusi, ka šī viela nokļuvusi citās rokās," – paziņoja Meja.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons informēja Meju, ka pirmdienas vakarā izsaucis Krievijas vēstnieku un lūdzis paskaidrot, kā Krievijā ražota militāra indīga viela nokļuvusi Lielbritānijas teritorijā.

Viņaprāt, Krievijai jāsniedz visi dati par "Novičok" OPCW, jo tādas vielas izmantošana pārkāpj organizācijas konvenciju.

Meja paziņoja, ka gaida Krievijas atbildi otrdienas vakarā, un trešdien Lielbritānijas valdība pieņems lēmumu par to, kā atbildēt Krievijai. Ja Maskava nesniegs "uzticības cienīgu" atbildi, Londona paturēšot tiesības pasludināt incidentu ar Skripaļu par Krievijas "spēka nelikumīgu pielietošanu" pret Lielbritāniju.

ASV atbalsta

Arī ASV valsts sekretārs Rekss Tillersons apsūdzēja Krieviju par atentātu pret bijušo izlūkdienesta darbinieku Sergeju Skripaļu, taču nesniedza nekādus pierādījumus.

Сотрудник аварийных служб в защитных костюмах работают на London Road Cemetery в Солсбери, Великобритания, 10 марта 2018 г. - Sputnik Latvija
Nervu paralītiskais efekts, jeb Kam izdevīga Skripaļa nāve

"Tamlīdzīgam uzbrukumam, privāta pilsoņa slepkavības mēģinājumam suverēnas valsts teritorijā nekad nav attaisnojuma, un mēs esam sašutuši par to, ka Krievija, šķiet, no jauna demonstrē tamlīdzīgu rīcību. No Ukrainas līdz Sīrijai un tagad arī līdz Lielbritānijai Krievija joprojām ir bezatbildīgs spēks, kas nes nestabilitāti pasaulei, rīkojas ar atklātu nevērību pret citu valstu suverenitāti un pašas pilsoņu dzīvību," – teikts Tillersona paziņojumā Valsts departamenta vietnē.

Viņš lika noprast, ka Lielbritānijas premjeres Terēzas Mejas paziņojums par iespējamo Krievijas dalību koordinēts ar ASV, un noslēgumā piebilda: "Mēs piekrītam, ka atbildīgajām personām – tām, kas izdarīja noziegumu, un tām, kas to pasūtīja, ir jāsaskaras ar nopietnām sekām. Esam solidāri ar mūsu sabiedrotajiem Apvienotajā Karalistē un turpināsim cieši koordinēt mūsu reakciju."

"Grimpenas purvs"

Krievijas Ārlietu ministrijas atbilde uz Mejas paziņojumu jau sekoja. Resora oficiālā pārstāve Marija Zaharova viņai raksturīgajā stilā nosauca Londonas vārdus par "cirka izrādi britu parlamentā" un "Grimpenas purvu, kas joprojām glabā savus noslēpumus".

"Secinājums ir acīmredzams: kārtējā informatīvi politiskā kampaņa, kas balstīta uz provokācijas," – viņa pirmdien paziņoja žurnālistiem.

Tāpat Zaharova atgādināja, ka rietumu mediji izvērsuši plašu kampaņu ar mērķi diskreditēt Krieviju – pasaules čempionāta futbolā organizatori.

"Kā jau domājām, īpaši aktīvi ir angļi, kuri nekādi nevar piedot Krievijai, ka tieši mūsu valsts godīgā cīņā ieguva tiesības organizēt 2018. gada pasaules čempionātu futbolā. Britu mediji aktīvi tiražē aicinājumus boikotēt gaidāmo Pasaules kausu. Tamlīdzīgi ieteikumi skan ne tikai no žurnālistiem, bet arī no oficiālu amatpersonu puses, piemēram, no ārlietu ministra Borisa Džonsona un Kopienu palātas Ārlietu komitejas priekšsēdētāja Tugendhata puses. Par ieganstu kļuva Skripaļa saindēšana, kuras izmeklēšana ne tikai vēl nav noslēgta, bet, pēc būtības, vēl nemaz nav sākusies," – atzīmēja ĀM.

Ziņu lente
0