Latvijas iedzīvotājus aicina ietaupīt 5 miljonus uz ID kartēm un pasēm

© ODD ANDERSEN / AFPID-card
ID-card - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pases un ID kartes Latvijas iedzīvotājiem izmaksā pārāk dārgi, tādēļ valstij ir jāpalīdz latviešiem un jāpiešķir no budžeta 5 miljonus eiro.

RĪGA, 16. marts — Sputnik. Pēc iniciatīvas ar nosaukumu "Pases un ID kartes apmaksa no valsts budžeta" autora Pjotra Vartminska sacītā, valstij pašai ir jāsedz Latvijas iedzīvotāju pasu un ID karšu izdevumus, vēsta Latvijas Radio 4 raidījumā "Doma laukums".

Parakstu vākšana par šo iniciatīvu startējusi platformā Manabalss.lv februāra beigās un šodien ir savākusi mazliet vairāk par 300 balsīm.

Паспорт гражданина Латвии - Sputnik Latvija
Latvija apsteigusi Lietuvu un Igauniju pasu reitingā

"Mēs vēlamies, lai pases un ID kartes izsniegšana tiek apmaksāta no valsts budžeta. 2017. gadā, rudenī veiktajā aptaujā iedzīvotājiem tika lūgts izteikt vērtējumu par apgalvojumu, ka kopumā Latvijā tiek pareizi izlietoti iekasētie nodokļi. Vairāk nekā trešdaļa jeb 37% iedzīvotāju šādam apgalvojumam nepiekrita pilnībā, savukārt vēl 39% tam drīzāk nepiekrita. Līdz ar to — 76% aptaujāto kopumā pauda viedokli, ka iekasētie nodokļi Latvijā kopumā tiek izlietoti nepareizi," teikts iniciatīvas tekstā.

Pēc Vartminska sacītā, ideja aicināt valsti apmaksāt Latvijas iedzīvotāju izdevumus par personas apliecinošajiem dokumentiem viņam radās pēc tam, kad viņš samaksāja par jauno identifikācijas karti 14 eiro un 23 centus un aprēķināja, ka no valsts budžeta jāpiešķir tikai 5 miljoni eiro — niecīga  summa, salīdzinot, piemēram, ar aizsardzības izdevumiem, kuri sastāda 574, 8 miljonus eiro.

Vartminskis atzīmēja, ka viņa aprēķini varētu būt nepavisam pareizi un summa, kura nepieciešama apliecību apmaksai, vaŗetu būt gan lielāka, gan mazāka.

Neatļaujama greznība

Saeimas deputāts Ritvars Jansons viennozīmīgi paziņoja, ka par šādas summas piešķiršanu pasu apmaksai runāt kategoriski nedrīkst, vismaz šogad. Pēc Jansona sacītā, pat ja iniciatīva savāks pietiekamu balsu skaitu un nonāks uz Saeimas izskatīšanu, tad pirmām kārtām vajadzēs pievērst uzmanību tam, kā tā ietekmēs nākotnes budžetu. Turklāt, deputāts atzīmēja, ka nepieciešams izvērtēt citu valstu pieredzi šajā jautājumā.

Latvijas pase. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sava pase jāsargā pašam

Vērts atzīmēt, ka Lietuvā standarta maksa par pases saņemšanu ir 43 eiro. Igaunijā pieaugušais par pasi maksā 40 eiro. ja viņš vienlaikus iesniedz pieteikumu gan pases, gan ID kartes saņemšanai, tad viņš maksā 50 eiro. ja noformē tikai ID karti, tad viņš maksā 25 eiro. Latvijā valsts nodeva par pases saņemšanu sastāda 28 eiro un 46 centus — tā ir zemākā cena Baltijas valstīs.

Latvijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē paskaidroja, ka summas atšķiras, jo viss ir atkarīgs no izdevumiem, kurus valsts tērē sistēmu ieviešanai: tā ir gan tehniskā nodrošinājuma izstrādāšana, gan datortehnoloģijas, gan speciālistu darbs.

Pārvaldes pārstāvis Ģirts Pommers atzīmēja, ka, visticamāk, kaimiņvalstīs tehniskā nodrošinājuma izdevumi ir augstāki, nekā Latvijā, tādēļ arī nodeva ir lielāka.

Saudzējiet savus dokumentus kā vērtību

Par to, ka Latvijas iedzīvotājiem vēl ir paveicies ar valsts nodevām par identifikācijas kartēm, pārliecināts arī kompānijas vadītājs, kura izveidojusi ID karšu programmu, Sergejs Jeļisejevs. Pēc programmētāja sacītā, 14 eiro 23 centi par dārgi maksājošajām biometrijas sistēmām, kuras iestatītas kartē, — tas ir ārkārtīgi maz. Speciālist uzskata, ka dokumentiem nav jābūt bezmaksas, citādi cilvēki pārstās tos vērtēt un saudzēt.

Iepriekš tika ziņots, ka elektroniskās identifikācijas kartes varētu kļūt par obligātu personu apliecinošu dokumentu visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu, sākot ar 2022. gadu. Gaidāms, ka ID karte būs obligāta visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, savukārt pase var tikt izmantota braucieniem uz valstīm, kur elektroniskā karte nav atzīta par personu apliecinošu un ceļošanas dokumentu.    

Ziņu lente
0